09:47 10.05.2019

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

2 хв читати
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

 Сейм Латвії прийняв заяву у зв’язку з 75-ми роковинами депортації кримських татар, в якій йдеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу парламенту Латвії, в прийнятому документі зазначено, що ціла низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, і щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утиску і насильства з боку Росії стосовно кримських татар.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років зазнають насильного пригнічення та переслідування. Історія може повторитися", - сказав голова комісії сейму у закордонних справах Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інститути відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

18 травня в Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Цього дня до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА