19:22 13.05.2019

США погрожують ЄС санкціями в разі розвитку низки європейських оборонних проектів

3 хв читати
США погрожують ЄС санкціями в разі розвитку низки європейських оборонних проектів

Пентагон попередив ЄС про можливість політичних і торговельних наслідків у разі, якщо Брюссель буде, як і раніше, націлений на розвиток європейських проектів у сфері озброєння, не беручи до уваги інтереси третіх країн, зокрема і США.

"США глибоко занепокоєні ухваленням Регламенту європейського оборонного фонду і загальними умовами Постійного структурованого співробітництва у сфері оборони", - йдеться в посланні, направленому голові європейської дипломатії Федеріці Могеріні заступником держсекретаря США Еллен Лорд. До документа, датованого 1 травня, отримала доступ іспанська газета "Паїс", яка опублікувала його в понеділок.

На думку держдепартаменту, продовжує "Паїс", ці проекти "припускають драматичний крок назад після трьох десятиліть поглиблення інтеграції в трансатлантичній оборонній промисловості".

У документі держдепу, зокрема, йдеться про те, що розвиток оборонних потужностей ЄС "у такий спосіб, що він дублює військові системи, які не є взаємозамінними, лише витрачає мізерні оборонні ресурси та породжує непотрібне суперництво між НАТО і ЄС".

"Очевидно, що якщо США запровадять відповідні аналогічні обмеження, їх неприхильно сприймуть колеги і союзники в Європі. Ми не хотіли б вдаватися до цього в майбутньому", - зазначила Е.Лорд, додавши, що це рішення спричинило б багатомільйонний ефект для європейських підприємств.

У Вашингтоні вважають, що "це може завдати шкоди не лише конструктивним відносинам між НАТО і ЄС, а й потенційно відновити суперечливі дискусії, які переважали 15 років тому в контактах (ЄС і США) щодо європейських оборонних ініціатив".

США наполягають, щоб проекти європейських документів було змінено у такий спосіб, щоб із них було видалено умови, що стосуються інтелектуальної власності й контролю за експортом, а також пункт про право на вето, що дає змогу країні, яка веде той чи інший проект, запрошувати до співпраці ті підприємства, які вона хоче.

"До введення цих текстів у дію, ми закликаємо переглянути їх з урахуванням наших взаємних довгострокових цілей для трансатлантичного партнерства у сфері безпеки. У разі незначних змін наше занепокоєння може знову зрости", - наголошується в документі держдепу.

"Ми стоїмо перед явним конфліктом інтересів", - прокоментував газеті ситуацію один із керівників Інституту стратегічних міжнародних досліджень "Елькано" Луїс Симон. Він нагадав, що "оборонна промисловість США має сильні позиції на європейському ринку".

"І США, бачачи перші кроки європейської оборонної політики, якими б крихітними вони не були, розглядають їх як потенційну загрозу своєму домінуванню, і на європейському ринку, і в третіх країнах", - продовжив він.

Реакція США надійшла незабаром після того, як 18 квітня Європейський парламент відзначив позитивні перспективи створення Європейського оборонного фонду з обсягом фінансування в 13 млрд євро на період 2021-2027 рр. Крім того, Вашингтон виступає і проти Постійного структурованого співробітництва у сфері оборони, в рамках якого 25 країн ЄС почали розвивати 34 проекти у сфері озброєнь, зазначає "Паїс".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА