21:28 13.05.2019

Могеріні пояснила, чому у висновках зустрічі країн "Східного партнерства" не йдеться про вступ до ЄС

3 хв читати
Могеріні пояснила, чому у висновках зустрічі країн "Східного партнерства" не йдеться про вступ до ЄС

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні пояснила святковою тональністю відсутність в опублікованих у понеділок "висновках голови" міністерської зустрічі з нагоди 10-річчя "Східного партнерства" тези про прагнення країн цього проекту вступити в ЄС.

"Йдеться про річницю, свято, в ході якого ми відзначаємо весь накопичений прогрес протягом цих останніх років. Тому ми більше сконцентрувалися на тому, що вже було досягнуто, на значенні партнерства, яким воно бачиться громадянам. Більше - на майбутні перспективи", - заявила високий представник ЄС із закордонних справ на прес-конференції в Брюсселі.

Так вона відповіла на питання про те, що в заключному документі, який підкреслює важливість "Східного партнерства" для ЄС і для країн цього проекту, не йдеться про європейську перспективу "східних партнерів".

У бельгійській столиці пройшла зустріч 28 глав держав і урядів країн ЄС і шести керівників країн програми "Східне партнерство" - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України.

При цьому Ф.Могеріні нагадала про програмний документ "Східного партнерства" "20 результатів до 2020 року" та закликала докласти зусиль для досягнення поставлених цілей.

"Подальші перспективи, звичайно, будуть згадані. Але пізніше. Під час наступних (інституціональних - ІФ) циклів", - пообіцяла глава європейської дипломатії.

Вона закликала не дивуватися відсутності у висновках посилань на цей аспект і не сприймати його як похмуру ознаку. Високий представник ЄС пояснила, що три "східних партнера" пов'язані з ЄС угодами про асоціацію, а три інших не мають таких угод.

"Потрібно було вибрати підхід, який поважає їх усіх", - зазначила Ф.Могеріні.

За її словами, текст угоди про асоціацію - одне, а заява від імені всіх шести партнерів - інше, так як треба враховувати різні статуси цих країн. ЄС виходив з поваги до всіх членів проекту. Диверсифікований підхід до них у залежності від їх очікувань - це позиція Євросоюзу, сказала глава дипломатії ЄС, пояснюючи тональність заяви.

"Але це не означає, що ми не могли б піти далі стосовно деяких з них. Утім, це вже робиться щодо тих, хто пов'язаний з ЄС угодами про асоціацію" - уклала Ф.Могеріні.

В опублікованому за підсумками міністерської зустрічі документі від імені голови зазначається, що зустріч, присвячена 10-річчю "Східного партнерства" - момент, щоб підтвердити "незмінну підтримку загальних фундаментальних цінностей і принципів, котрі лежать в основі "Східного партнерства", і наміри сторін просувати їх уперед".

"Це партнерство приносить користь усім нам. Через 10 років після його створення воно виявилося успішним для наших громадян. Цей позитивний досвід дозволяє нам продовжувати спільну роботу в дусі тісного співробітництва, щоб наші суспільства могли повною мірою скористатися всіма перевагами, починаючи від підвищення добробуту і закінчуючи демократією, стабільністю та безпекою, які дає таке партнерство", - йдеться у висновках голови.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА