07:47 14.05.2019

Facebook, Google і Amazon здобули економічну перемогу над ЗМІ

3 хв читати
Facebook, Google і Amazon здобули економічну перемогу над ЗМІ

Facebook, Google і Amazon у нинішніх умовах нерівної конкуренції здобули економічну перемогу над традиційним видавничим бізнесом, і ця ситуація вимагає втручання на рівні політики Євросоюзу і національних урядів, вважає член виконавчої ради директорів Hubert Burda Media Філіп Вельт (Philipp Welte).

"Американські технологічні корпорації освоїли наші ринки і використовують наш контент, а всі інші втрачають", - сказав керівник одного з найбільших медіахолдингів Європи, активно представленого в Україні, на Європейському видавничому конгресі, що проходить у Відні 13-14 травня.

За його словами, доходи Facebook у Німеччині вже на третину перевищили доходи традиційних ЗМІ, а в США такі ринкові умови призвели в 2018 році до продажу Time Inc. і закриття багатьох видань цього великого видавничого холдингу.

"Ми дуже маленькі гравці в порівнянні з великими корпораціями", - констатував представник Hubert Burda Media, оборот якої складає EUR2,66 млрд.

З ним погоджується видавець і організатор конгресу Йоганн Оберауер (Johann Oberauer), який порівняв Facebook і Google з "піратами на горизонті". За його словами, багато суден-ЗМІ вже зазнали нападу і потонули, а ті, що залишилися, із запізненням стали кликати на допомогу політичний клас.

І.Оберауер і Ф.Вельте підкреслили, що ситуація ускладнюється погіршенням ставлення до ЗМІ, аж до відвертої ворожнечі, провідних політиків багатьох країн, серед яких вони виділили США, Туреччину, Італію.

"Була ілюзія, що свобода вже гарантована, але це не так", - із жалем зазначив керівник Hubert Burda Media. За його словами, в таких нових європейських демократіях, як Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина обмежується свобода слова, а життя журналістів знаходиться під загрозою.

Ф.Вельте вважає, що політичні реформи можуть змінити ситуацію. Однією з найважливіших він назвав розпочату зараз в Євросоюзі реформу законодавства щодо захисту інтелектуальної власності в ЗМІ, яка повинна забезпечити справедливе поширення контенту. Він закликав національні уряди виконати схвалені Європарламентом нові вимоги.

Видавець додав, що необхідно також ввести чіткі недискримінаційні правила доступу на такі платформи, як Youtube, Facebook і Google, а також забезпечити відповідальність соціальних мереж, які вже виконують функцію ЗМІ, за контент.

Як приклад успішної реформи, що дозволяє боротися з великими корпораціями, Ф.Вельте назвав законодавство щодо захисту персональних даних, яке почало діяти в ЄС у минулому році.

Член виконавчої ради директорів Hubert Burda Media зазначив також, що сьогодні 80% подібних важливих економічних рішень для журналістів приймається в Брюсселі. "Тому ми так нервуємо перед виборами до Європарламенту (відбудуться 26 травня - ІФ)", - сказав він, закликавши до відповідального вибору для збереження свободи ЗМІ.

Hubert Burda Media, згідно з інформацією на її сайті, випускає понад 600 медіапродуктів для 185 млн користувачів, з яких 46 млн платять за них, а також дає роботу 12,37 тис. працівникам у 18 країнах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА