11:28 17.05.2019

"Народний фронт" заявив про вихід із коаліції, ініціює створення нової більшості

3 хв читати
"Народний фронт" заявив про вихід із коаліції, ініціює створення нової більшості

Лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак із трибуни Верховної Ради заявив про вихід із парламентської коаліції та висловився за створення нової більшості.

"Ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року і про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним", - сказав він на пленарному засіданні парламенту в п'ятницю.

Голова фракції закликав негайно розпочати консультації про підготовку нової коаліційної угоди з новим планом дій.

Бурбак заявив, що нові обставини в українській політиці потребують максимальної консолідації державницьких сил у парламенті.

"Новий президент. Новий порядок денний. Нова коаліція", - сказав політик.

У свою чергу голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції "Європейська Україна" у Верховній Раді VIII скликання та закликав розпочати консультації щодо створення нової більшості.

Згідно з Конституцією України, коаліція депутатських фракцій формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради, що проводиться після чергових або позачергових виборів, або протягом одного місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

При цьому "засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України визначаються Конституцією України та регламентом Верховної Ради України".

Президент України має право розпустити парламент, якщо коаліцію депутатських фракцій не було сформовано протягом одного місяця.

Термін "коаліція депутатських фракцій" було вилучено з регламенту в 2010 році. Отже, оголошення про припинення функціонування коаліції регламентом також не передбачено.

Низка політичних сил вважає, що коаліція депутатських фракцій де-факто не існує в парламенті з 18 лютого 2016 року, коли про вихід з неї оголосили "Самопоміч" та "Батьківщина", а президент отримав право розпуску парламенту ще в березні 2016 року.

Крім того, Окружний адміністративний суд Києва 28 лютого 2019 року ухвалив рішення за позовом народного депутата (позафракційного) Андрія Деркача, згідно з яким суд висунув вимогу до Верховної Ради надати поіменний список депутатів, що входять до парламентської коаліції. ВР мала надати суду цю інформацію до 12 березня.

Згідно з Конституцією, президент не може розпускати парламент протягом останніх шести місяців терміну повноважень Верховної Ради. Повноваження діючого складу Верховної Ради припиняються в день відкриття засідань наступного скликання.

Чергові вибори мають відбутися в Україні 27 жовтня 2019 року. Точну дату першого засідання Верховної Ради наступного скликання визначити неможливо, проте, згідно з календарним планом виборів, воно може відбутися до середини грудня.

Згідно з іншою точкою зору, оскільки Верховну Раду обирають на п’ять років, повноваження депутатів завершуються через п’ять років після складання ними присяги, тобто 27 листопада 2019 року.

Отже, існують різночитання щодо кінцевої дати видання президен

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА