13:52 17.05.2019

У Зеленського не буде перешкод для розпуску ВР, юридичний факт розвалу коаліції можна буде з'ясувати в суді - нардеп Писаренко

3 хв читати
У Зеленського не буде перешкод для розпуску ВР, юридичний факт розвалу коаліції можна буде з'ясувати в суді - нардеп Писаренко

Спроба юридично зафіксувати розпад парламентської коаліції 17 травня не перешкодить новообраному президенту України Володимиру Зеленському достроково припинити повноваження Верховної Ради VIII скликання, не згодні з відповідним указом зможуть через суд дізнатися, коли ж відбувся такий юридичний факт, переконаний народний депутат із групи "Відродження" Валерій Писаренко.

"Для нового президента це (припинення дії коаліції - ІФ) не повинно становити жодних труднощів у питаннях розпуску парламенту. Якщо він захоче це зробити відразу після інавгурації, він може провести консультації з керівниками фракцій і підписати відповідний указ", - сказав Писаренко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він пояснив, що розпуск парламенту є політико-правовим рішенням.

Нардеп констатував, що, з одного боку, вихід "Народного фронту" з коаліції, на думку цієї фракції, встановив юридичний факт, з якого моменту необхідно відлічувати 30 днів до можливості припинити повноваження парламенту. З іншого боку, як зазначив Писаренко, факт відсутності коаліції у Верховній Раді існує вже давно - з моменту виходу з неї інших фракцій і окремих депутатів.

"Загальною фразою це можна було б охарактеризувати, що вийти звідти, чого не існує, проблематично, м'яко кажучи", - сказав нардеп.

На запитання агентства "Інтерфакс-Україна", коли відбувся юридичний факт фіксації відсутності в парламенті коаліції, політик зазначив, що ті, кому не сподобається указ президента України про розпуск Верховної Ради, зможе оскаржити його в суді, де буде розглянуто всі юридичні факти стосовно розпуску парламенту.

"До цього моменту це будуть суб'єктивні оцінки окремих політиків", - резюмував Писаренко.

Згідно з Конституцією України, коаліція депутатських фракцій формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради, що проводиться після чергових або позачергових виборів, або протягом одного місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

При цьому "засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України визначаються Конституцією України та регламентом Верховної Ради України".

Президент України має право розпустити парламент, якщо коаліцію депутатських фракцій не було сформовано протягом одного місяця.

Термін "коаліція депутатських фракцій" було вилучено з регламенту в 2010 році. Отже, оголошення про припинення функціонування коаліції регламентом також не передбачено.

Низка політичних сил вважає, що коаліція депутатських фракцій де-факто не існує в парламенті з 18 лютого 2016 року, коли про вихід з неї оголосили "Самопоміч" та "Батьківщина", а президент отримав право розпуску парламенту ще в березні 2016 року.

Крім того, Окружний адміністративний суд Києва 28 лютого 2019 року ухвалив рішення за позовом народного депутата (позафракційного) Андрія Деркача, згідно з яким суд висунув вимогу до Верховної Ради надати поіменний список депутатів, що входять до парламентської коаліції. ВР мала надати суду цю інформацію до 12 березня.

Згідно з Конституцією, президент не може розпускати парламент протягом останніх шести місяців терміну повноважень Верховної Ради. Повноваження діючого складу Верховної Ради припиняються в день відкриття засідань наступного скликання.

Чергові вибори мають відбутися в Україні 27 жовтня 2019 року. Точну дату першого засідання Верховної Ради наступного скликання визначити неможливо, проте, згідно з календарним планом виборів, воно може відбутися до середини грудня.

Згідно з іншою точкою зору, оскільки Верховну Раду обирають на п’ять років, повноваження депутатів завершуються через п’ять років після складання ними присяги, тобто 27 листопада 2019 року.

Отже, існують різночитання щодо кінцевої дати видання президентом указу про розпуск парламенту - або до 28 травня 2019 року, або до середини червня 2019 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА