13:19 20.05.2019

Реакція уряду на розпуск ВР визначить імовірність політичної кризи в Україні - політолог

2 хв читати
Реакція уряду на розпуск ВР визначить імовірність політичної кризи в Україні - політолог

Заява президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради VIII скликання є конфліктом політичної та юридичної логіки, вирішення якого великою мірою залежить від реакції прем'єр-міністра та уряду, вважає політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Думаю, ми побачимо нового незвичайного президента. Не лише його промова, а і його прохід до і після офіційної церемонії свідчить, що він поводитиметься по-іншому", - сказав Фесенко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Ми побачили, що він досить рішучий. І думаю, що це буде особливістю Зеленського. Він не вступатиме в казуїстичні дискусії, він діє", - висловив думку політолог.

Коментуючи заяву глави держави про розпуск парламенту, політолог сказав: "У цьому випадку ми бачимо конфлікт політичної та юридичної логіки. Тому що це рішення політичне".

За словами Фесенка, юристи Зеленського доведуть необхідність розпуску й "посилатимуться на те, що коаліції не існує з 2016 року, є рішення судів, не були надані списки коаліції".

За словами політолога, досвід свідчить, що в таких конфліктах перемагає політична логіка й "частіше домінує президент".

Фесенко додав, що бачить певні ризики в частині оскарження цього рішення президента.

"Принципово важливо, як відреагує уряд. Від уряду та його реакції значною мірою залежатиме, чи відбудуться вибори або виникне політична криза. Чи ризикне Гройсман (глава уряду Володимир Гройсман - ІФ) разом із колегами з Кабміну піти на протистояння - це питання поки що відкрите, тому що для Гройсмана це теж буде більший ризик, оскільки вибори все одно відбудуться, а якщо йти на вибори не просто проти Зеленського, а проти громадської думки, то це ризиковано", - наголосив політолог.

Тобто, як зазначив Фесенко, саме від реакції Кабінету Міністрів залежатиме, чи станеться після указу про розпуск парламенту політична криза в країні.

Раніше цього дня президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду VIII скликання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА