17:34 20.05.2019

Гройсман: Я прийняв рішення подати у відставку

3 хв читати

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про намір подати у відставку після засідання Кабінету Міністрів цієї середи, 22 травня.

"Я прийняв для себе рішення подати у відставку відразу після проведення в середу чергового засідання уряду", - сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.

Гройсман нагадав, що в понеділок під час інавгураційної промови президент України Володимир Зеленський заявив про те, що уряд має скласти свої повноваження.

"Я думаю, ви всі розумієте, що уряд складає повноваження перед новообраною Верховною Радою України, а не перед новообраним президентом", - наголосив прем'єр.

Він зазначив, що йому не соромно за роки своєї роботи і за прийняті рішення.

"За всі три роки ми не допустили жодної кризи, не було жодних проблем, які несли б загрозу для нашої державності і країни загалом", - додав Гройсман.

Також прем'єр наголосив, що країна перебуває в хорошому стані.

Пізніше прес-секретар прем'єра Василь Рябчук оприлюднив на своїй сторінці у Facebook скан-копію написаної від руки заяви Гройсмана про відставку.

"Відповідно до частини другої статті 115 Конституції України прошу прийняти мою відставку з посади прем'єр-міністра України", - йдеться в тексті заяви.

Документ датований 20 травня і містить підпис Гройсмана.

Як повідомлялося, Зеленський запропонував Кабінету міністрів подати у відставку.

"Хочу процитувати американського актора, який став класним американським президентом: "Уряд не вирішує наших проблем - уряд і є наші проблеми". Я не розумію наш уряд, який тільки розводить руками й каже мені, чого ми не зможемо зробити. Це неправда - можете, ви можете взяти папір, узяти ручку та звільнити свої місця для тих, хто думатиме про наступні покоління, а не про наступні вибори", - сказав він під час звернення до українського народу після складення присяги в сесійній залі парламенту в понеділок.

Згідно зі ст.15 закону "Про Кабінет Міністрів", прем'єр має право заявити Верховній Раді про свою відставку. У свою чергу ВР розглядає питання про відставку прем'єра не пізніше, ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії ВР, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо вона надійшла в міжсесійний період. Прем'єр звільняється з посади з дня ухвалення рішення про його відставку на пленарному засіданні ВР. Водночас, ухвалення ВР рішення про відставку прем'єра тягне за собою відставку всього складу уряду.

Згідно зі ст. 115 Конституції, прем'єр та інші члени Кабміну мають право заявити Верховній Раді про свою відставку. При цьому відставка прем'єр-міністра, як і ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів, мають у результаті відставку всього складу Кабінету Міністрів. У цьому разі Верховна Рада здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України. Відповідно до ст. 90 Конституції, після відставки Кабміну парламент має сформувати новий склад уряду протягом 60 днів, інакше президент може достроково розпустити парламент.

Водночас, згідно зі ст. 115, Кабінет Міністрів, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою або відставку якого ухвалив парламент, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА