20:59 21.05.2019

Політолог бачить низку процедурних і правових проблем для ухвалення нового виборчого закону

2 хв читати
Політолог бачить низку процедурних і правових проблем для ухвалення нового виборчого закону

Зміну закону про вибори народних депутатів, до чого закликає парламент президент України Володимир Зеленський і для чого він ініціював скликання позачергового засідання, проблематично реалізувати процедурно через невизначеність базового законопроекту, вважає політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Залишається також, за його словами, питання правомірності з юридичного боку змін виборчого законодавства після дострокового розпуску парламенту президентом.

"Є проблема, яка стосується змін до виборчого законодавства - в процедурному і правовому ключі", - сказав політолог у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок. За словами Фесенка, процедурно проблема полягає в тому, що поки що немає визначеності, на основі якого законопроекту це буде зроблено.

"Чи використовуватимуть один із законопроектів, які вже існують або це буде новий, але, наскільки я розумію, за процедурою треба спочатку розглянути раніше подані законопроекти", - сказав співрозмовник агентства.

Він додав: "Одна справа - змінити норму про бар'єр, інша – змінити виборчу систему".

Правова проблема, на думку політолога, полягає в тому, чи можна вносити зміни до виборчого законодавства після указу про розпуск парламенту. "Є компромісна точка зору, що нібито можна до того моменту, як указ буде опубліковано в офіційних виданнях", - сказав Фесенко.

Що стосується дати виборів, то, за словами політолога, вона прогнозована - в законі прописано, що вибори необхідно провести протягом 60 днів із моменту розпуску. "З 21 числом якраз два місяці. Думаю, що технічно й організаційно ЦВК встигатиме, а для інших учасників виборчого процесу є якийсь час організаційно підготуватися", - додав він.

При цьому Фесенко зазначив, що перевагу отримають "діючі гравці", у кого вже є штаби, партійні структури, тобто учасники президентських виборів, а за "мажоритаркою" перевага буде у нинішніх депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА