13:59 22.05.2019

Законопроект Зеленського зі змінами до закону про вибори ВР передбачає пропорційну систему із закритими списками та зниження бар'єру до 3%

2 хв читати
Законопроект Зеленського зі змінами до закону про вибори ВР передбачає пропорційну систему із закритими списками та зниження бар'єру до 3%

Президентський законопроект про внесення змін до законодавства у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів передбачає пропорційну систему за закритими списками та зниження прохідного бар'єру до Верховної Ради до 3% (із нинішніх 5%).

Так, текст законопроекту авторства президента України Володимира Зеленського (№10319), оприлюдненого на сайті ВР, передбачає пропорційну систему виборів до ВР із 3-відсотковим бар'єром і закритими списками.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, "погоджуючись з необхідністю впровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками, до переходу на яку закликали громадські активісти та експерти, а також фракції більшості у Верховній Раді України поточного скликання, варто зазначити, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради України і 60 денний термін для обрання нового складу парламенту не залишає шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів України".

"Впровадження відкритих списків потребує кардинальних змін у системі адміністрування виборів, зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз’яснювальної роботи серед виборців щодо особливостей системи, ухвалення Центральною виборчою комісією більше ніж 60 постанов, спрямованих на впровадження зазначеної системи, належної підготовки партій та кандидатів до проведення виборів за цією системою. Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися упродовж 60-денного терміну з дня опублікування указу президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, практично неможливо", - йдеться в записці.

"Саме тому ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше і які є зрозумілими для виборців та тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес. Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками. Її поєднання з невисоким виборчим бар’єром дасть змогу забезпечити оновлення політичних еліт, врахувати регіональні інтереси під час формування державної політики, появу в парламенті нових партій, підвищення відповідальності партій за власні рішення та діяльність уряду, сформованого представленими в парламенті партіями", - пояснюють автори законопроекту.

"Пропорційна система із закритими загальнонаціональними списками також дасть змогу структуризувати та інституціоналізувати партійну систему, що створить належний ґрунт для подальших змін, зокрема й у напрямі активізації внутрішньопартійної конкуренції, яку надалі стимулюватиме пропорційна система з відкритими партійними списками. Впровадження цієї системи для наступних виборів, які проводитимуться після позачергових виборів народних депутатів України цього року, – завдання Верховної Ради України поточного скликання, яке має бути виконане до завершення терміну повноважень парламенту", - йдеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА