20:50 24.05.2019

У ЦВК очікують рішення КС щодо указу про розпуск ВР до дня голосування 21 липня

2 хв читати
У ЦВК очікують рішення КС щодо указу про розпуск ВР до дня голосування 21 липня

У Центральній виборчій комісії очікують ухвалення Конституційним Судом (КС) рішення за конституційним поданням 62 народних депутатів щодо відповідності Основному закону указу президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" до дня голосування, призначеного на 21 липня.

"Дійсно, Конституційний Суд розглядає такі подання протягом шести місяців. Як правило, сенат (КС - ІФ) може ухвалити рішення, що це питання є вкрай важливим - скоротити ці терміни і розглянути його до одного місяця", - повідомила секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька в інтерв'ю "ТСН" у п'ятницю.

Вона також зазначила, що для ЦВК дуже важливо, щоб КС якнайшвидше розглянув подання народних депутатів.

"У будь-якому разі, це рішення (КС - ІФ) ми очікуємо до завершення виборчого процесу і до дня голосування, і з цим пов'язані його (рішення КС про конституційність указу про розпуск ВР - ІФ) правові наслідки. Але для нас вони стануть зрозумілими, коли ми побачимо юридичну позицію Конституційного Суду і куди він нас направить: чи дійсно він вкаже на конституційність чи неконституційність указу. І, можливо, будуть якісь подальші кроки (прописані - ІФ)", - сказала Бернацька.

Як повідомлялося, 24 травня до КС надійшло подання 62 нардепів щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради VIII скликання і позачергові вибори.

Перший заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук повідомив, що група народних депутатів із цієї фракції внесла до КС відповідне подання. Парламентар стверджує, що коаліція фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді була створена відповідно до законодавства і припинила своє існування 17 травня 2019 року, коли було оголошено про вихід фракції "Народного фронту" з коаліції. На думку депутатів цієї фракції, саме з цього дня розпочався відлік 30-денного терміну для формування нової коаліції в парламенті.

Тетерук повідомив, що парламентарі, які направили подання, просять КС, щоб цю справу було розглянуто протягом двох місяців - "у найкоротші терміни" і "суспільство отримало відповідь".

За його словами, подання підписали 62 депутати. Серед них - депутати з "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", Радикальної партії, зокрема її лідер Олег Ляшко, позафракційні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА