20:28 28.05.2019

Парламент ЄС хоче бачити свого кандидата главою Єврокомісії

2 хв читати
Парламент ЄС хоче бачити свого кандидата главою Єврокомісії

Глави держав і урядів країн Європейського союзу вирішують, кого запропонувати на посаду голови Європейської комісії, при цьому великі шанси зайняти цю посаду у німця Мартіна Вебера, повідомляє Deutsche Welle.

Європарламент має намір докласти зусиль до того, щоб головою Єврокомісії став один з кандидатів, запропонованих його фракціями. Про це домовилися глави більшості фракцій парламенту ЄС, повідомив його діючий голова Антоніо Таяні у вівторок в Брюсселі після зустрічі з головами представлених у парламенті політичних сил.

Проти виступає Альянс лібералів і демократів за Європу, заявив його глава Гі Верхофстадт.

Пізніше в той же день глави держав і урядів країн Євросоюзу (Європейська рада) обговорять можливі кандидатури на пост глави Єврокомісії. Згідно із законодавством ЄС, Єврорада пропонує одного кандидата на цю посаду, враховуючи при цьому результати виборів до Європарламенту. Запропоновану кандидатуру, в свою чергу, повинен схвалити новий склад парламенту ЄС.

Під час виборів до Європарламенту, які пройшли 23-26 травня, найбільші політичні сили висували своїх кандидатів на пост глави Єврокомісії. Цей принцип, вперше реалізований на виборах в 2014 році, розрахований на те, щоб громадяни країн ЄС могли опосередковано впливати на те, хто займе цю високу посаду.

Європарламент визнав, що тоді цей принцип був реалізований успішно: ЄК очолив Жан-Клод Юнкер від Європейської народної партії (ЄНП), що отримала більшість місць у парламенті.

На даний момент основними кандидатами є німецький політик Манфред Вебер від ЄНП, соціал-демократ Франс Тіммерманс, який зараз є заступником голови Єврокомісії, і чинний єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер від Альянсу лібералів і демократів за Європу.

Спостерігачі зазначають, що найбільше шансів очолити ЄК у Вебера, так як ЄНП, за попередніми офіційними результатами, набрала найбільшу кількість мандатів - 180.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА