08:35 29.05.2019

Євродепутати виступають за обрання голови ЄК за системою лідера партійного списку

2 хв читати
Євродепутати виступають за обрання голови ЄК за системою лідера партійного списку

Голова Європарламенту (ЄП) Антоніо Таяні повідомив, що за дорученням наради глав політичних фракцій ЄП нагадав керівникам держав-членів ЄС про те, що євродепутати виступають за процедуру обрання на пост голови Єврокомісії (ЄК) лідера партійного списку - spitzenkandidat.

"Це демократична процедура, яка дозволяє громадянам висловити їхню позицію щодо посади керівника європейської виконавчої влади. Ця позиція була підтверджена і посилена результатами нинішніх європейських виборів", - заявив Таяні на прес-конференції в Брюсселі у вівторок після свого виступу перед главами держав і урядів на неформальному саміті ЄС, присвяченому підсумкам виборів до Європарламенту.

Висока явка на вибори - майже 51% - показує, на думку глави ЄП, волю виборців мати Європейський парламент, який є активним учасником політики ЄС.

"До речі, ми єдиний інститут (ЄС - ІФ), який обирається безпосередньо, і з такою явкою, яка є найвищою з 1994 року, вказівки, дані нам виборцями, йдуть у цьому напрямі. Ми не вперше висловлюємося на користь системи spitzenkandidat. Було багато резолюцій, прийнятих з цього приводу, і ми продовжимо підтримувати цю демократичну позицію", - сказав Таяні.

Він визнав, що за договором про ЄС главу ЄК призначають глави держав і урядів, але зазначив, що там сказано: "на основі результатів виборів".

Таяні ясно дав зрозуміти, що Європарламент і надалі наполягатиме на кандидатурі spitzenkandidat у перспективі червневого саміту ЄС, де очікується більш конкретне обговорення призначень.

Відповідаючи на питання про непрозорість процесу, він пояснив, що зазвичай виступ голови Європарламенту на Європейській раді буває публічним. "Сьогодні, оскільки це неформальна рада, вона проходила за закритими дверима", - сказав Таяні.

Він також додав: "Але про імена (кандидатів - ІФ) говорили (...) Імена сьогодні не обговорювали".

За словами Таяні, Європарламент хотів би завершити процес призначень якомога швидше. "Буде Європейська рада 20 червня. Ми висунемо наші пропозиції. Ми будемо дуже спокійно працювати. Очевидно, що ми буде захищати нашу позицію, яка зрозуміла: більше демократії і поваги волі громадян", - пояснив голова ЄП.

На питання, чи повинен бути кандидатом на пост глави ЄК той, хто йде першим у списку або той, хто здатний об'єднати коаліцію навколо своєї програми, Таяні відповів: "Як голова парламенту я захищаю процедуру. Тобто це повинен бути spitzenkandidat".

"Але якщо ви мене питаєте як заступника голови Європейської народної партії (ЄНП, яка перемогла на виборах і забезпечила собі найбільшу фракцію в ЄП - ІФ), я вам відповідаю: для ЄНП кандидат - той, хто виграв вибори. Це Манфред Вебер (глава європарламентської фракції ЄНП - ІФ).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА