15:39 29.05.2019

КС закрив провадження у приватизації об'єктів "Укррудпрому"

3 хв читати
КС закрив провадження у приватизації об'єктів "Укррудпрому"

Велика палата Конституційного Суду України ухвалила рішення про закриття провадження у приватизації об'єктів Державної акціонерної компанії "Укррудпром".

Як повідомили агентству в КС, таке рішення судді ухвалили одноголосно на закритій частині пленарного засідання Великої палати у вівторок, продовживши розгляд справи за конституційним поданням 54 народних депутатів щодо конституційності низки положень закону "Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії "Укррудпром".

На сайті суду значиться, що за підсумком розгляду "ухвалено рішення Великої палати Конституційного суду України про закриття провадження у справі".

У листі трьох суддів КС, адресованому колегам із Конституційного Суду, було приведено щонайменше шість справ, в яких вбачається маніпуляція з боку на той час голови КС Станіслава Шевчука щодо їх розгляду ("Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", "Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії "Укррудпром", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", "Про позбавлення В.Януковича звання президента України", "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"," Про Державний бюджет України на 2018 рік".

Згодом судді КС висловили Шевчуку недовіру, проголосували за його звільнення та обрали нового голову суду.

Як повідомлялося, автори конституційного подання вважали умови приватизації за цим законом дискримінаційними і вимагали від КС визнати закон неконституційним загалом.

Раніше принципи приватизації підприємств "Укррудпрому" неодноразово критикували різні державні відомства і міністерства, експерти і парламентарі, проте Конституційний Суд у жовтні 2005 року відмовився відкрити конституційне провадження.

ДАК "Укррудпром" створено в 1998 році. До її статутного капіталу було передано майно п'яти підприємств: Криворізького державного залізорудного комбінату, Докучаєвського державного флюсо-доломітного комбінату, Новотроїцького рудоуправління, Балаклавського державного рудоуправління ім. Горького та Державного промислово-виробничого підприємства "Кривбасвибухпром". Окрім цього, ДАК володіла пакетами акцій ще п'яти підприємств: ГЗК "Суха Балка" - 25,1% акцій, Південний ГЗК - 25,78%, Центральний ГЗК, Північний та Інгулецький ГЗК - по 50%+1 акція.

Уряд України 1 березня 2002 року передав 100% акцій ВАТ "Комсомольське рудоуправління" (Донецька обл.), що входило до складу ДАК "Укррудпром", в управління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" терміном на п'ять років із правом їх подальшого викупу.

Верховна Рада 9 квітня 2004 року ухвалила закон про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром", який надав переважне право на викуп акцій підприємств, що входять до "Укррудпрому", їхнім акціонерам. У результаті вісім підприємств було продано їхнім великим недержавним акціонерам, тоді як сторонніх інвесторів до продажу не допускали. Покупцями підприємств "Укррудпрому" стали АТ "СКМ" (Донецьк), група "Приват" (Дніпро) і ТОВ "Смарт-Груп".

Спеціальна контрольна комісія ВР з питань приватизації у квітні 2015 року вирішила звернутися до КС і Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність приватизації ДАК "Укррудпром". Тоді ж Борис Філатов, який очолював комісію, повідомив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом заволодіння майном ДАК "Укррудпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА