13:02 30.05.2019

Узгоджена з Мей угода щодо Brexit не може бути змінена

3 хв читати
Узгоджена з Мей угода щодо Brexit не може бути змінена

Координатор ЄС на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє назвав ситуацію навколо виходу Великої Британії з Євросоюзу застережливим уроком для інших держав, у яких існують такі ідеї.

"Для Британії, можливо, надто пізно, але для інших країн із такими самими проблемами, зокрема для моєї (Франції - ІФ), ще не запізно", - заявив Барньє в інтерв'ю журналу The New York Review of Books.

"Розглядаючи питання Brexit, ми можемо виявити типово британські причини: надію на повернення Британії, що має владу, ностальгію за минулим. У політиці ностальгія марна. У моїй країні деякі політики теж усе ще вважають за краще жити минулим", - зазначив Барньє.

Він зазанчив, що якщо Британія має намір вийти з ЄС до угоди, то угода, затверджена в листопаді минулого року в Брюсселі прем'єром Терезою Мей і лідерами 27 держав, - єдиний варіант у цьому випадку.

Ця заява пролунала на тлі того, що деякі претенденти на посаду прем'єра Великої Британії обіцяють докорінно переглянути проект угоди з Брюсселем.

"Якщо буде обрано вихід без угоди - добре. Якщо вибір полягає в тому, щоб залишитися в ЄС - теж добре. Але якщо вибір за тим, щоб залишити ЄС в упорядкований спосіб, то цей договір - це єдиний варіант", - заявив парламентар ЄС.

Він додав, що цю угоду британцям уже не вдасться змінити, а обговорення ситуації з ірландським кордоном буде можливим тільки після затвердження угоди про вихід Британії з ЄС.

"Ми сказали, що після того, як угоду про вихід Британії буде прийнято, ми можемо негайно розпочати роботу над довгостроковим вирішенням питання з ірландським кордоном. Наприклад, це може бути те, що ми називаємо альтернативними механізмами: технології, дрони, непомітний контроль. На сьогодні жоден із цих засобів не функціонує", - заявив Барньє.

Він пояснив, що впровадити технології та необхідну інфраструктуру миттєво не вийде.

"Це неможливо зробити негайно. Технології мають повністю функціонувати. Я був міністром сільського господарства Франції. Як ви плануєте контролювати одну корову або вантажівку зі свининою? Для цього необхідні технології. Потрібна технічна інфраструктура. А для цього потрібен час", - переконаний Барньє.

Крім того, наголосив представник ЄС, вимоги британських консерваторів суперечливі. "Ви не можете залишити ЄС, єдиний ринок, митний союз і просити прибрати контроль і перевірки одночасно. На всіх зовнішніх кордонах ЄС мають здійснюватися три типи контролю: для захисту споживачів і бюджету ЄС, для захисту бізнесу та для боротьби з контрафактною продукцією", - сказав Барньє.

Велика Британія раніше домоглася, щоб Brexit було перенесено на 31 жовтня 2019 року. За цей час країна має ратифікувати угоду про вихід з ЄС, в іншому разі вона вийде з Євросоюзу без домовленостей із Брюсселем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА