16:19 30.05.2019

Зеркаль очолить делегацію України на слуханнях трибуналу ООН щодо спору з РФ про порушення прав у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці

3 хв читати
Зеркаль очолить делегацію України на слуханнях трибуналу ООН щодо спору з РФ про порушення прав у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці

Президент України Володимир Зеленський створив делегацію України для участі в слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права (МТМП) щодо спору між Україною та Росією про права прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Відповідний указ президента Зеленського №339/2019 від 30 травня 2019 оприлюднено на сайті глави держави.

Згідно з документом, слухання відбудуться 10-14 червня в Гаазі (Королівство Нідерланди).

Українську делегацію очолила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль (агент України).

До делегації також увійдуть посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов (заступник голови делегації), гендиректор компанії "Чорноморнафтогаз" Світлана Нєжнова, перший заступник гендиректора Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" Андрій Кондратов (обоє - за погодженням), а також представники Міністерства інфраструктури України та Державної прикордонної служби.

Президент доручив голові делегації здійснювати із залученням представників державних органів підготовку та представлення визначених арбітражним трибуналом ООН процесуальних документів, позиційних, доказових та інших матеріалів.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з участю делегації України в слуханнях арбітражного трибуналу.

Як повідомлялося, 14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якій зазначило, що від початку незаконної агресії Російської Федерації в Криму держава-агресор порушила та узурпувала права України в цих зонах.

У МЗС зазначили, що, незважаючи на протести України, Росія надалі здійснює незаконні дії в межах морських зон України. "Україна просить арбітражний суд підтвердити її права як прибережної держави та зобов'язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення та гарантії в їх неповторенні та відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки", - виписано в заяві вимоги української сторони.

У свою чергу на той час президент України Петро Порошенко також наголосив, що цей позов пов'язаний, зокрема, "з грабежем України у сфері енергетичних ресурсів, коли Росія краде нафту, газ, добуваючи їх на морському шельфі України, відбувається крадіжка морських ресурсів і забруднення наших територій із негативним впливом на екологію Чорного моря, зокрема і під час будівництва Керченського мосту".

За словами тодішнього президента Порошенка, Україна доведе за допомогою арбітражу юридичні факти викрадення Російською Федерацією природних ресурсів і завдання шкоди екології зазначеного басейну.

Постійний Третейський суд засновано в 1899 році для сприяння третейському розгляду та іншим формам вирішення спорів між державами. Нині ПТС надає адміністративну підтримку 3 міждержавним процесам, 106 арбітражним розглядам між державами та іноземними інвесторами, 55 справам, що випливають із договорів за участю держави або іншого публічного суб'єкта, і 2 іншим спорам.

Раніше, з 3 по 7 червня, в Гаазі в Міжнародному суді ООН триватимуть слухання у справі про порушення Росією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і про заборону всіх форм расової дискримінації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА