17:37 30.05.2019

Зеркаль очолить делегацію на слуханнях МС ООН про порушення РФ конвенцій з фінансування тероризму та расової дискримінації

4 хв читати
Зеркаль очолить делегацію на слуханнях МС ООН про порушення РФ конвенцій з фінансування тероризму та расової дискримінації

Президент України Володимир Зеленський своїм указом утворив делегацію для участі в слуханнях Міжнародного суду (МС) ООН про порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Згідно з оприлюдненим на сайті глави Української держави в четвер указом №338/2019, главою делегації та агентом України Зеленський призначив заступника міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олену Зеркаль. Її заступником призначено українського посла в Нідерландах Всеволода Ченцова.

До складу делегації також увійшли заступник начальника відділу департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури Микола Говоруха (за згодою), заступник директора департаменту - начальник відділу департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар, голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров (за згодою) і начальник відділу управління досудового розслідування ГСУ СБУ Ігор Яновський.

Своїм указом Зеленський також дозволив главі делегації залучати в установленому порядку для забезпечення роботи делегації України представників державних органів, адвокатів, радників, експертів і технічних працівників.

"Главі делегації здійснювати із залученням представників державних органів підготовку та подання визначених Міжнародним судом ООН процесуальних документів, позиційних, доказових та інших матеріалів", - йдеться також в указі президента.

Окрім цього, Зеленський доручив Кабінету Міністрів забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з участю делегації України в слуханнях Міжнародного суду ООН.

Слухання Міжнародного суду ООН про порушення РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації відбудуться 3-7 червня 2019 року в Гаазі (Нідерланди).

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Позов подано в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України. До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток слід віднести збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса недалеко Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові", - передавали тоді в МЗС України суть позову.

Крім того, Україна стверджує, що РФ порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації щодо неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема етнічних українців і кримських татар. "Починаючи з незаконного "референдуму", проведеного в атмосфері залякування, російська окупаційна влада здійснює політику культурного знищення цих громад. Така дискримінаційна політика була засуджена Генеральною Асамблеєю ООН, і проявилася в забороні діяльності меджлісу кримськотатарського народу, в хвилі зникнень, вбивств, самовільних обшуків, затримань, спроб припинити мовлення ЗМІ, а також в обмеженні на викладання української та кримськотатарської мови", - йшлося в повідомленні МЗС.

19 квітня 2017 року МС ООН у рамках позову України проти РФ озвучив рішення, згідно з яким РФ у Криму зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

12 червня 2018 року Україна подала меморандум до МС ООН у рамках позову проти РФ про порушення нею згадуваних конвенцій. У цьому меморандумі Україна вимагає, щоб Росія негайно припинила порушувати міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації всіх форм расової дискримінації і виплатила Україні фінансову компенсацію за втрати, завдані країні та українському народу як наслідок порушень Росією.

Того самого дня глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що поданий меморандум важить близько 90 кг, складається з 17,5 тис. сторінок тексту і нараховує 29 томів.

В українському МЗС поширили заяву, в якій навели конкретні приклади порушень російською стороною конвенцій. У зовнішньополітичному відомстві також нагадали про оприлюднені незадовго до цього висновки об'єднаної слідчої групи з розслідування катастрофи MH17, згідно з якими зенітну ракету комплексу "Бук", що збила цей літак, передала незаконним збройним групам у Донецькій області 53 протизенітна бригада ЗС РФ через неконтрольовану Києвом ділянку українсько-російського держкордону.

У вересні 2018 року російська сторона подала свої заперечення про відсутність у МС ООН юрисдикції розглядати спір за позовом України про порушення РФ цих конвенцій.

14 січня 2019 року Україна передала до Міжнародного суду ООН письмові зауваження і позицію у відповідь на заперечення РФ, в яких українська сторона стверджує, що суд має юрисдикцію розглядати всі позовні вимоги України. Київ заявляє, що забезпечив усі необхідні вимоги досудового врегулювання спору, що надає суду ООН юрисдикцію розглядати спір із РФ.

Україна також доводить, що більшість заперечень РФ неприйнятна на попередньому етапі розгляду справи, оскільки їх можуть розглядати під час заслуховування справи по суті. Зокрема, українська сторона зазначає, що питання тлумачення конвенцій має вирішуватися на етапі розгляду справи по суті.

Тоді в МЗС уточнили, що наступним процедурним кроком у справі буде призначення усних слухань щодо заперечень Російської Федерації стосовно юрисдикції, після яких суд ООН ухвалить рішення про наявність юрисдикції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА