20:35 30.05.2019

Франція і ФРН продовжать вимагати звільнення українських моряків, захоплених Росією поблизу Керченської протоки

3 хв читати
Франція і ФРН продовжать вимагати звільнення українських моряків, захоплених Росією поблизу Керченської протоки

Франція і Німеччина як і раніше наполягають на звільненні 24 українських моряків, захоплених російською стороною поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року.

"Ми порушили питання про інцидент в Керченській протоці, який стався в листопаді минулого року ... Ми також зустрілися з сім'ями моряків, які утримуються в російській в'язниці з листопада в порушення міжнародного права, щоб продемонструвати нашу підтримку сім'ям, які відчувають відсутність своїх близьких. Франція і Німеччина будуть і надалі вимагати беззастережного звільнення всього екіпажу, як вони це робили протягом декількох місяців і як того зажадав Міжнародний морський трибунал 25 травня", - йдеться в декларації, оприлюдненій у четвер на сайті МЗС Франції за підсумками візиту міністрів закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана і Німеччини Гайко Мааса до Києва.

У документі зазначено, що зараз для Росії важливіше, ніж будь-коли, "проявити політичну волю і відповідальність, відновити атмосферу довіри між сторонами, а не загострювати напруженість". "Від Росії очікуються жести, зокрема негайне звільнення 24 моряків, незаконно утримуваних з 25 листопада", - підкреслили глави МЗС.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили поблизу Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя. Були затримані і заарештовані 24 українських моряка. Їх перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово", крім того, троє поранених під час обстрілу росіянами українських моряків були переведені в лікарню СІЗО "Матроська тиша".

Всі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права за тимчасовими заходами щодо Росії для звільнення українських моряків і суден.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідно до Конвенції ООН з морського права військово-морські судна і їх персонал мають абсолютний імунітет, який передбачає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити.

10 травня в Гамбурзі почалися слухання Міжнародного трибуналу з морського права в справі українських моряків. Агентом від України на слуханнях виступала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українські кораблі та 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя – Руслан Колодкін (РФ) – проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну та Росію утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА