11:54 01.06.2019

Зеленський: американський законопроект про посилення підтримки України є важливим сигналом міцного стратегічного партнерства

2 хв читати
Зеленський: американський законопроект про посилення підтримки України є важливим сигналом міцного стратегічного партнерства

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту США Дональду Трампу за запрошення здійснити офіційний візит до Вашингтона.

Як повідомляє в суботу прес-служба президента України, Зеленський також наголосив, що проект закону про посилення підтримки України, який був презентований в Палаті представників Конгресу США, є важливим сигналом про міцне стратегічне партнерство двох країн.

"Дякую Сполученим Штатам Америки за послідовну підтримку територіальної цілісності України", - зазначив глава Української держави.

У повідомленні нагадується, що проект закону "Про надання підтримки Україні для захисту її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності" спрямований на посилення обороноздатності Української держави, зокрема шляхом передання озброєня, продажу летальних оборонних засобів Збройним силам України, а також посилення можливостей України протистояти російським кібератакам.

Перелік видів озброєнь, які можуть бути передані Україні, доповнюється протитанковими, протикорабельними і протиповітряними системами. Також в документі передбачено надання Українській державі статусу головного військово-політичного союзника США.

Як роз'яснило посольство України в США на сторінці в соцмережі "Фейсбук", законопроект, представлений в Палаті представників Конгресу США, передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на період від моменту набрання даним документа в силу до вступу нашої держави в Північноатлантичний альянс.

"Такий статус може бути використано для спрощення процедури передання Україні оборонних засобів", - йдеться в повідомленні.

У проекті закону зазначається, що політика США має передбачати підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також євроатлантичної та європейської інтеграції нашої держави; права народу України вільно визначати своє майбутнє і приймати незалежні і суверенні рішення у сфері зовнішньої політики та політики безпеки, у тому числі щодо взаємовідносин з іншими країнами та міжнародними організаціями без втручання, залякування чи тиску з боку інших країн; права України на захист від російської агресії шляхом надання їй допомоги безпеки з боку США; подальшого утвердження демократичних цінностей в Україні, зокрема шляхом зміцнення верховенства права, посилення прозорості та відповідальності в державному секторі, а також боротьби з корупцією.

Крім цього, згідно з документом, політика США має бути спрямованою на неприйняття будь-яких територіальних змін України, вчинених силовим способом, зокрема шляхом незаконного вторгнення РФ в Крим та Донбас і окупації цих територій; засудження тривалого утримування російською стороною 24-х членів екіпажів суден українських ВМС, захоплених поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року; спонукання РФ до повної імплементації Мінських угод, підтримку розгортання на Донбасі міжнародних механізмів безпеки.

"Поданий законопроект вважаємо новим важливим кроком, спрямованим на поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства у боротьбі з російською агресією". – повідомили в посольстві України в США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА