14:17 06.06.2019

Верховна Рада ухвалила закон, який регулює перехід України на стандарти НАТО в оборонній сфері

2 хв читати
Верховна Рада ухвалила закон, який регулює перехід України на стандарти НАТО в оборонній сфері

Верховна Рада на ранковому засіданні у четвер схвалила в другому читанні та в цілому закон, який регулює задекларований також у документах стратегічного оборонного планування перехід України на стандарти НАТО в оборонній сфері.

За відповідний законопроект №8370 "Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів" проголосували 229 народних депутатів.

Ухвалений закон передбачає внесення змін до закону "Про оборону України" щодо визначення термінів "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО" і "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО".

У рамках обліку міжнародного досвіду прийняття стандартів НАТО ухвалений закон передбачає надання Міністерству оборони повноважень щодо забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері військової стандартизації, а також визначення органу військової стандартизації, основними функціями якого визначено: розробку, прийняття, скасування, відновлення дії, поширення та застосування військових стандартів, зокрема тих, які прийматимуться на основі стандартів НАТО і стандартів у сфері оборони держав-членів НАТО.

Крім того, законом передбачено внесення змін до закону "Про стандартизацію" у частині непоширення сфери його дії на військові стандарти, він також дає Міністерству оборони можливість застосовувати національні стандарти в оборонній сфері відповідно до частин першої та другої ст. 23 закону "Про стандартизацію", а саме: безпосередньо або шляхом посилання на них в інших документах; на добровільній основі, крім випадків, якщо обов'язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, реалізація закону вимагає приведення у відповідність із ним чинних нормативно-правових актів, а також розробки Міноборони необхідних нормативно-правових актів.

Забезпечення до 2020 року повної сумісності ЗСУ із ЗС країн-членів НАТО закріплено в ухваленій 2015 року новій Воєнній доктрині України. В ухваленому в 2016 році Стратегічному оборонному бюлетені також закріплено плани з переходу ЗСУ на стандарти НАТО в сегменті автоматизації і створення в армії до 2020 року ефективної системи оперативного (бойового) управління, зв'язку, розвідки, спостереження за концепцією С4ІSR. У 2016 році "Укроборонпром" озвучив плани щодо переведення до 2020 року ОПК у повному обсязі на стандарти НАТО, а також плани щодо приєднання до чинної для країн-членів альянсу системи закупівель озброєнь. У квітні за підсумками міжвідомчої наради "Укроборонпром" повідомив про підготовку дорожньої карти з модернізації нинішньої галузевої системи стандартизації та її переведення на стандарти НАТО до 2022 року.

Як повідомлялося, 14 травня після трирічного процедурного блокування Верховна Рада розблокувала набуття чинності ухваленими нардепами в липні 2015 року змінами до Кримінального кодексу України, які обумовлюють кримінальну відповідальність за порушення техстандартів в ОПК. У дежконцерні "Укроборонпром" попередили, що нинішні суперечності реформи системи стандартизації в ОПК становлять серйозні ризики зриву ДОЗ та планів ВТС, зокрема у сфері імпортозаміщення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА