13:08 07.06.2019

Рішення КС може стати фатальним для ефективної боротьби НАБУ з корупційними схемами на держпідприємствах

2 хв читати
Рішення КС може стати фатальним для ефективної боротьби НАБУ з корупційними схемами на держпідприємствах

Рішення Конституційного Суду України, який позбавив Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) права через суд анулювати незаконні угоди, позбавляє бюро ефективного інструменту боротьби з корупційними схемами, заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"Позавчорашнє рішення Конституційного Суду може бути фатальним для ефективної роботи антикорупційних органів, тому що ми втрачаємо інструменти, які дають можливість швидко реагувати для усунення корупційних схем і ліквідувати наслідки від здійснення корупційних злочинів", - сказав Ситник у відеокоментарі на YouTube-каналі НАБУ в п'ятницю.

Він зазначив, що після ухваленого рішення Конституційного Суду НАБУ втрачає ефективний інструмент.

За словами Ситника, мотивація рішення Конституційного Суду не витримує жодної критики.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, право Нацбюро подавати позови про визнання угод недійсними передбачено в профільному законі. Воно стало ефективним інструментом припинення дії корупційних на державних підприємствах. За чотири роки суди задовольнили 35 позовів НАБУ, анулювавши 97 угод. Відповідні рішення набули чинності, що створило ґрунт для повернення державі понад 6 млрд грн.

У всіх цих випадках НАБУ в суді довело, що ці договори, укладені держкомпаніями, призвели до завдання їм шкоди або недоотримання доходів.

"Завдяки рішенню КС левову частку цих кабальних угод може бути знову відновлено в судовому порядку", - попереджає бюро.

Крім того, рішення судів про незаконність угод та їх анулювання, за словами НАБУ, є елементами доказової бази в кримінальних провадженнях про корупцію на державних підприємствах, яку розслідують детективи Нацбюро.

"Через рішення КС ці докази може бути визнано неприпустимими в кримінальному процесі", - попереджає Національне антикорупційне бюро.

Як повідомлялося, Конституційний суд України від 5 червня задовольнив скаргу Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) і визнав неконституційним право Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) вимагати в суді визнання угод недійсними. НАБУ втратило право оскаржити в суді угоди з 5 червня 2019 року.

ЗЗФ скаржилося до КС, що НАБУ ініціювало скасування угод ще до ухвалення судом вироку обвинуваченому. Згідно з матеріалами справи, госпсуд у червні 2017 року відмовив НАБУ, проте апеляційний, а потім і Верховний Суд у квітні 2018 року за позовом бюро визнали угоду недійсною. Йдеться про угоду на 172,48 млн грн між ЗЗФ і підконтрольним державі "Запоріжжяобленерго", діяльність керівництва якого розслідує НАБУ (т. зв. справа "Енергомережі"). За даними Центру протидії корупції на квітень цього року, за чотири роки роботи НАБУ добилося визнання недійсними 92 угоди на суму 7 млрд грн.

Бізнес ЗЗФ, Стахановського ЗФ, Орджонікідзевського та Марганецького гірничо-збагачувальних комбінатів до націоналізації організовував ПриватБанк Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА