19:23 08.06.2019

Радник Зеленського пропонує переговори про достроковий викуп VRI

2 хв читати
Радник Зеленського пропонує переговори про достроковий викуп VRI

ВВП-варранти (VRI), випущені в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, є "міною уповільненої дії" і слід розглянути можливість дострокового їх викупу, вважає радник обраного президентом України Володимира Зеленського з економіки, фінансів та податкових питань Данило Гетманцев.

"Одночасно з бездоганним обслуговуванням існуючого боргу необхідно вести проактивну політику з управління ним, що складається в (1) переговорах з нашими кредиторами про достроковий викуп боргових зобов'язань (у першу чергу VRI) на вигідних Україні умовах ...", - написав він у статті в "Дзеркалі тижня", опублікованій у суботу.

Серед інших заходів цієї політики він назвав залучення кредитних ресурсів у гривні і перекредитування існуючого боргу на більш дешевий.

Гетманцев охарактеризував VRI як "закладену командою, що йде, фінансову міну уповільненої дії надруйнівної сили".

"Цінні папери, випущені на кабальних умовах, не тільки можуть стати стримуючим фактором економічного зростання, до якого ми всі прагнемо, а й призведуть до виплат, що кратно перевищують реструктуризований у 2015-му борг", - вважає експерт.

Як повідомлялося, Мінфін України в серпні минулого року вважав малоймовірними в середньостроковому періоді виплати з ВВП-варрантів, випущених у рамках реструктуризації держборгу в 2015 році. У затвердженій тоді Стратегії управління держборгом на 2018-2020 роки зазначалося, що ці державні деривативи з умовними виплатами на суму $ 3,2 млрд і терміном обігу до 2040 року не є частиною держборгу країни. Оновлена стратегія управління держборгом на 2019-2022 роки побудована на прогнозі зростання реального ВВП у 2019 році на 2,8%, в 2020 - на 3,3%, в 2021 - на 3,8% і в 2022 році - на 4,1 %.

Платежі з ВВП-варрантів здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США в залежності від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 роках, проте через два календарні роки - тобто між 2021 і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менше $ 125,4 млрд, виплат за паперами не буде. У разі, якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата по паперах складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім того з 2021 до 2025 року платежі обмежені 1% ВВП.

Станом на вечір 7 червня VRI України котирувалися за курсом 65,549% від номіналу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА