19:00 10.06.2019

До Кишинева у вівторок приїде український дипломат через загострення політичної кризи в Молдові

2 хв читати
До Кишинева у вівторок приїде український дипломат через загострення політичної кризи в Молдові

До столиці Молдови Кишинева у вівторок, 11 червня, прибуде український дипломат, посол Віктор Крижанівський з огляду на загострення політичної кризи в Молдові, повідомив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

"Нам реально небайдуже, що відбувається в сусідній Молдові. Ми це дуже пильно моніторимо. Завтра в Кишиневі буде Віктор Крижанівський, що відповідає за координацію зусиль із придністровського врегулювання і дуже добре знається на молдовському контексті", - написав Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Міністр висловив занепокоєння зростанням ймовірності "добрих послуг" з боку зовнішніх гравців". "На жаль, більше посередництва - менше суб'єктності", - додав він.

"Нам усім дуже потрібна європейська демократична Молдова і зовсім не пасує перспектива нового російського плацдарму, який створюватиме загрозу для українського півдня", - додав Клімкін.

Як повідомлялося, напередодні парламент Молдови затвердив склад нового уряду й оголосив країну "захопленою державою", яку треба звільняти. Це відбулося після того, як Конституційний суд постановив, що президент зобов'язаний розпустити парламент і призначити дату дострокових виборів, оскільки протягом 90 днів після затвердження результатів виборів парламент не зміг сформувати новий уряд.

Партія соціалістів і правий блок ACUM вважають, що відведений термін не закінчився, оскільки в Конституції йдеться про термін у три місяці, а не 90 днів. У суботу вони підписали угоду про "деолігархізацію" Молдови, після чого скликали засідання парламенту.

Як повідомлялося, лідера правої партії "Дія та солідарність" Майю Санду парламент призначив у суботу прем'єр-міністром Молдови. Проте Конституційний суд визнав рішення парламенту незаконними. Суд у неділю на якийсь час відсторонив від посади президента Ігоря Додона, надавши колишньому прем'єр-міністру Павлу Філіпу повноваження щодо розпуску парламенту. Він одразу ж підписав указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових виборів на 6 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА