11:39 11.06.2019

Зеленський не мав підстав розпускати ВР до 17 червня

2 хв читати
Зеленський не мав підстав розпускати ВР до 17 червня

Президент України Володимир Зеленський до 17 червня не має підстав для розпуску Верховної Ради 8-го скликання, заявив народний депутат із фракції "Народний фронт", один з ініціаторів конституційного подання щодо конституційності указу президента України про дострокове припинення повноважень парламенту Ігор Алексєєв.

"У президента можуть настати обставини для дострокового припинення повноважень парламенту лише після 17 червня 2019 року, тобто коли сплине місячний термін, гарантований Конституцією України, на формування нової коаліції", - заявив він, виступаючи у вівторок на засіданні Конституційного Суду, який приступив до розгляду по суті подання народних депутатів щодо конституційності указу президента України про розпуск ВР.

Водночас нардеп зазначив, що після 17 червня настає період, коли, згідно з Конституцією, дострокове припинення повноважень парламенту неможливе через те, що до чергових виборів залишається менше півроку.

Він наголосив, що фактично та юридично коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" припинила свою діяльність лише 17 травня 2019 року.

Парламентарій нагадав, що цього дня фракція "Народний фронт" заявила про вихід із коаліції, а голова Верховної Ради Андрій Парубій на пленарному засіданні зробив відповідне оголошення.

"При цьому жодних фактів, які підтверджували б припинення діяльності коаліції "Європейська Україна" до дати 17 травня 2019 року немає. Отже, починаючи з 17 травня 2019 року, а саме припинення діяльності коаліції депутатських фракцій Верховної Ради 8-го скликання "Європейська Україна" має гарантований Конституцією України один місяць для формування наступної коаліції", - сказав Алексєєв.

Водночас він зазначив, що на момент оприлюднення указу президента №303/2019 про дострокове припинення повноважень ВР цей термін не сплив.

На думку нардепа, це вказує на неконституційність цього указу.

У свою чергу ще один ініціатор конституційного подання, народний депутат із фракції Радикальної партії Олег Купрієнко у своєму виступі пояснив: "Стверджую, що на момент підписання указу... права президента на таку дію не було. Лише 18 червня у нього це право має з'явитися... Отже, указ є таким, що не відповідає Конституції".

Як повідомлялося, 21 травня президент Зеленський підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", згідно з яким день голосування на позачергових виборах депутатів призначено на 21 липня.

Конституційне подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) цього указу президента надійшло до КС 24 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА