20:50 11.06.2019

Партії завершили висунення своїх кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до ВР

7 хв читати

Політичні партії провели з'їзди, на яких затвердили і висунули своїх кандидатів у народні депутати України в багатомандатному і одномандатних виборчих округах на позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня.

Відповідно до закону про вибори народних депутатів України термін на висування політичними партіями кандидатів на членство в парламенті завершився 10 червня.

Із 24 травня до 20 червня включно кандидати в народні депутати подають документи в Центральну виборчу комісію для реєстрації, яка протягом п’яти днів має ухвалити рішення про реєстрацію кандидата або про відмову.

При цьому партії і кандидати до 8 липня зможуть відмовитися балотуватися і просити ЦВК про зняття з реєстрації.

Так, на з'їзді, що відбувся в Києві 9 червня, партія "Слуга народу" представила першу сотню виборчого списку кандидатів у нардепи в багатомандатному виборчому окрузі. До першої п'ятірки списку увійшли голова партії Дмитро Разумков, представник президента України Володимира Зеленського в парламенті Руслан Стефанчук, експерт команди Зеленського з правових питань та судової реформи Ірина Венедиктова, голова Ради волонтерів при Міноборони в 2014-2017 рр. Давид Арахамія і експерт з антикорупційної політики, голова ради громадського контролю НАБУ Галина Янченко.

У другій п'ятірці "Слуги народу" позаштатний радник президента з питань діджиталізації та інновацій Михайло Федоров, керівник виборчого штабу партії Олександр Корнієнко, експерт з податкового та антикорупційного законодавства Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, гендиректор "1+1 Media" Олександр Ткаченко і борець греко-римського стилю, чемпіон світу і срібний призер Олімпіади-2016 Жан Беленюк.

На з'їзді "Слуги народу" також було представлено перших десятьох кандидатів у нардепи від партії у мажоритарних округах. Зокрема, в окрузі №31 (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.) балотуватиметься Юрій Корявченков (член команди "Квартал 95" Юзик), в окрузі №25 (Дніпро) - блогер Максим Бужанський, в окрузі №94 (Київська обл.) - журналіст Олександр Дубінський.

Цього самого дня в столиці відбувся з'їзд партії "Європейська солідарність", що раніше називалася "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Список цієї політсили на позачергових виборах до парламенту в багатомандатному окрузі очолив її лідер, п'ятий президент України Петро Порошенко. Другий номер у списку - голова Верховної Ради Андрій Парубій. Далі йдуть перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Михайло Забродський, а також співачка і волонтер Софія Федина.

До першої десятки списку "Євросолідарності" також увійшли лідер кримськотатарського народу і український нардеп Мустафа Джемілєв, медик-доброволець, командир медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич, екс-голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

З'їзд партії "Опозиційна платформа - За життя", на якому було представлено першу десятку списку політсили для участі в парламентських виборах, відбувся в Києві 6 червня.

Список партії очолили співголови політсили, народні депутати Вадим Рабінович і Юрій Бойко. У першій десятці також: голова політради і голова стратегічної ради "Опозиційної платформи - За життя" Віктор Медведчук, голова виконкому партії, народний депутат Сергій Льовочкін, нардепи Наталія Королевська, Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Сергій Ларін, Сергій Дунаєв і Тарас Козак.

Крім того, до "Опозиційного блоку - За життя" приєднався Ілля Кива, який раніше очолював Соціалістичну партію України.

Партія "ВО "Батьківщина" свій з'їзд провела 10 червня. За його підсумками партія також затвердила список кандидатів на позачергових виборах народних депутатів, але оприлюднила лише першу п'ятірку списку. Очолили його лідерка "Батьківщини" і голова однойменної фракції в парламенті Юлія Тимошенко, лідер партії "Основа", позафракційний нардеп Сергій Тарута, а також екс-глава СБУ Валентин Наливайченко. До першої п'ятірки списку також увійшли заступник голови парламентської фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв і нардеп від цієї фракції Олена Кондратюк.

Імена інших кандидатів у народні депутати, які увійшли до списку "Батьківщини", оприлюднені не були, але, відповідаючи на запитання журналістів про склад другої п'ятірки "Батьківщини", заступник голови однойменної фракції Соболєв сказав: "Точно там Кожем'якін, Іван Григорович (Кириленко - ІФ), Немиря. Не хочу говорити про місця".

Партія "Голос", лідером якої є музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук, затвердила свій список кандидатів у нардепи в багатомандатному виборчому окрузі на з'їзді 8 червня. Його очолили сам Вакарчук, екс-заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко, голова IT-компанії Ring Ukraine Кіра Рудик, радник прем'єр-міністра з парламентських відносин Ярослав Железняк, антикорупційна активістка Олександра Устинова.

До десятки списку "Голосу" увійшли також керуючий партнер юридичної фірми "Василь Кісіль і партнери" Олег Макаров, екс-голова правління антикорупційної організації Transperancy International Ukraine Ярослав Юрчишин, журналіст Сергій Рахманін, громадська активістка, в. о. голови Одеської обласної державної адміністрації в 2016-2017 рр. Соломія Бобровська і заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

Крім того, "Голос" на з'їзді затвердив і висунув своїх кандидатів у 72 одномандатних округах. Серед них - чотири парламентарії нинішнього скликання. Так, нардепи Павло Різаненко (фракція "БПП") і Леонід Ємець (фракція "Народний фронт") балотуватимуться від "Голосу" в округах №97 і №221 - тих самих мажоритарних округах, від яких їх було обрано до Верховної Ради нинішнього скликання. Також від "Голосу" балотуватимуться народні депутати Вікторія Войціцька (фракція "Самопоміч") - в окрузі №155, а Вікторія Пташник (позафракційна) - в окрузі №223.

Цього самого дня відбувся з'їзд партії "Сила і честь", очолюваної екс-главою СБУ Ігорем Смешком. До першої п'ятірки списку увійшли сам Смешко, нардеп Олена Сотник (фракція "Самопоміч"), голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров (фракція "БПП") і ще один парламентарій від фракції "Самопоміч" Іван Мірошніченко.

Партія "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка також оголосила свій виборчий список на з'їзді 10 червня. Його очолив лідер цієї політсили, а до першої п'ятірки увійшли народний депутат, лідер партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов, лідер партії "Рідна країна" Микола Томенко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, а також адвокат і громадський діяч Марина Соловйова.

Крім того, "Громадянська позиція" висунула 40 кандидатів у мажоритарних округах. Зокрема, у Львівській області в окрузі №117 від політсили балотується нардеп попередніх скликань Тарас Стецьків, в окрузі №120 - заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, в окрузі №124 - екс-міністр охорони здоров'я, нардеп Олег Мусій (обраний до Ради в цьому самому окрузі), №126 - екс-нардеп Олег Канівець. У Києві в окрузі №212 балотуватиметься син лідера партії, громадський діяч Олексій Гриценко.

У першій п'ятірці затвердженого на з'їзді політсили 10 червня списку Радикальної партії - її лідер і голова однойменної парламентської фракції Олег Ляшко, нардепи від фракції Віктор Галасюк та Андрій Лозовий, заступник голови Чернівецької облради Інга Маковецька та парламентарій Іван Савка (фракція "Народний фронт"). У першій десятці - переважно нардепи-"радикали". Дванадцятим номером списку йде обраний до парламенту поточного скликання за списками "Нарфронту" член однойменної фракції Георгій Логвінський.

Крім списку кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі, Радикальна партія висунула кандидатів у народні депутати в 90 одномандатних округах.

Партія "Об'єднання "Самопоміч", яка також провела з'їзд 10 червня, першим номером свого списку визначила лідера політсили, мера Львова Андрія Садового. За ним ідуть депутат Одеської міськради Ольга Квасницька, активіст-антикорупціонер Олександра Дрік, волонтер, депутат Харківської облради Тетяна Бідняк і віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. Голова парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк піде на вибори під номером 7 партсписку.

З'їзд провели і націоналістичні партії "Національний Корпус", ВО "Свобода", "Правий сектор". Ці політсили ухвалили рішення про участь у позачергових парламентських виборах єдиним націоналістичним блоком. Очолив об'єднаний список націоналістів лідер "Свободи" Олег Тягнибок. За ним ідуть лідер "Нацкорпусу", позафракційний нардеп Андрій Білецький, лідер Національного руху "Дія", екс-лідер "Правого сектору", позафракційний нардеп Дмитро Ярош, а також чинний лідер "Правого сектору" Андрій Тарасенко. Під номером 5 у списку - екс-віце-спікер парламенту і кандидат у президенти від "Свободи" 2019 року Руслан Кошулинський. Крім того, "свободівці" повідомили, що їхні представники боротимуться за мандати у восьми мажоритарних округах Києва.

Першу десятку списку партії "Опозиційний блок" представили 10 червня на форумі об'єднаних опозиційних сил "Довіряй справам". Він сформований із представників партій "Опозиційний блок", "Партія миру і розвитку", "Наші", "Відродження" та "Довіряй справам".

Очолив список "Опозиційного блоку" лідер партії "Наші", позафракційний нардеп Євген Мураєв. До п'ятірки списку увійшли також голова фракції "Опозиційний блок" у парламенті Вадим Новинський, заступник голови цієї фракції Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов.

Крім списку кандидатів від партії у загальнодержавному виборчому окрузі, "Опоблок" також висунув кандидатів у мажоритарних округах.

Аграрна партія України висунула ректора Київського національного університету культури і мистецтв, народного депутата України (група "Воля народу") Михайла Поплавського першим номером свого списку на парламентських виборах.

Партія "Суспільно-політична платформа Надії Савченко" також провела з'їзд і висунула своїх кандидатів на членство в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА