22:05 11.06.2019

Вакарчук ратує за швидку зміну складу Ради

2 хв читати
Вакарчук ратує за швидку зміну складу Ради

Партія "Голос" (лідер Святослав Вакарчук) виконає будь-яке рішення Конституційного суду України щодо конституційності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради, однак дотримується позиції, що парламент нинішнього скликання має бути змінений як можна швидше.

"Після квітневих виборів (президента - ІФ) стара Верховна Рада перестала бути місцем, яке виражає волю народу України. Стара Верховна Рада - це старі правила, це "кнопкодавство", це прогули. А головне - це робота на інтереси олігархів. Стара Верховна Рада перетворилася в суміш приватних армій. Це потрібно змінити", - цитує Вакарчука прес-служба партії "Голос".

За його словами, ще три місяці діяльності Верховної Ради нинішнього скликання - це "ще три місяці за старими правилами".

"Так не повинно бути. Верховна Рада повинна бути змінена прямо зараз. Змінимо Верховну Раду - змінимо життя кожного українця", - висловив упевненість Вакарчук.

Як повідомлялося, Велика палата КС уранці 11 червня приступила до публічних слухань справи за конституційним поданням 62 народних депутатів щодо конституційності указу президента про розпуск Верховної Ради.

На початку засідання президент Зеленський висловив упевненість, що його рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів до парламенту відповідає всім критеріям законності. Після виступу він передав слово своєму представнику в Конституційному суді Федору Веніславському і покинув зал, "щоб не сказали, що рішення було під тиском".

Наразі КС після завершення слухань у відкритій частині перейшов до розгляду в закритому режимі.

Зеленський підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", згідно з яким день голосування на позачергових виборах депутатів призначений на 21 липня.

Конституційне подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) даного указу президента надійшло в КС 24 травня.

Нардепи вважають, що указ не відповідає такому елементу верховенства права, як юридична визначеність, оскільки не містить належного обґрунтування наявності підстав для дострокового припинення повноважень парламенту.

Автори клопотання зазначають, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 90 Конституції України президент не встановлює відсутність або наявність коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, а тільки видає указ при наявність юридичного факту - відсутність коаліції депутатських фракцій у парламенті протягом одного місяця з дня припинення її діяльності.

На думку народних депутатів, указ суперечить низці норм Конституції України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА