Політика

Команда Зеленського шукає шляхи зниження комунальних тарифів для громадян

Президент Володимир Зеленський шукає шляхи зниження тарифів на енергоносії для населення, але це має відбуватися так, щоб не спричинити девальвацію гривні, додаткову інфляцію або економічну кризу, написав представник президента в уряді Андрій Герус на сторінці у Facebook.

За його словами, робота у відповідному напрямку триває. З цього питання президент провів уже дві наради, а для виконання поставленого завдання потрібен працездатний парламент і нові закони.

Наразі оточення Зеленського розробляє комплексний план зниження житлово-комунальних тарифів для населення там, де це можливо, без негативних побічних ефектів, повідомив представник президента в Кабінеті Міністрів.

Одна з необхідних умов цього плану - демонополізація енергетичних ринків, наголосив Герус, висловивши сподівання, що Антимонопольний комітет України з часом почне повноцінно працювати.

За його словами, необхідно також досягти зростання видобутку газу (для чого потрібно залучити до цієї галузі іноземних інвесторів). При цьому Герус додав, що відмова від імпорту газу, згідно з розрахунками команди Зеленського, дасть змогу знизити його ціну для населення на 20-30%.

У команді президента також є розуміння того, що деякі категорії населення несправедливо позбавлені субсидій, правила необхідно переглянути. Для віднайдення коштів у бюджеті на їх виплату деяких олігархів доведеться позбавити податкових пільг і преференцій, заявив Герус.

Він також повідомив про неофіційну інформацію, що з'явилася в пресі, про підвищення тарифів для населення на газ на 10-15%, на е/е - на 150%.

"Наша думка: такого не можна робити, не маючи довіри та розуміння суспільства. Перед цим потрібно продемонструвати українцям тверді та справедливі дії регуляторів щодо енергетичних монополій, а також показати, що за розкрадання тарифних коштів настає відповідальність. Наскільки я розумію, нашу думку враховано", - підсумував Герус.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ