11:33 14.06.2019

Абсолютна більшість українців підтримує проведення дострокових виборів ВР - соцопитування "Рейтингу"

3 хв читати
Абсолютна більшість українців підтримує проведення дострокових виборів ВР - соцопитування "Рейтингу"

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 8-12 червня, кількість прибічників в Україні дострокових парламентських виборів протягом останнього місяця зросла з 72% до 88%.

При цьому, йдеться в оприлюднених у п'ятницю результатах опитування, лише 8% респондентів є противниками проведення дострокових парламентських виборів, тоді як у травні таких було 18%.

67% опитаних також вважають, що новообрана Верховна Рада буде ефективнішою за попередню.

82% респондентів вважають, що оскарження групою народних депутатів у Конституційному Суді України указу президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту та призначення дострокових виборів є не так захистом законності, як спробою народних обранців продовжити свої повноваження бодай на кілька місяців. Іншої думки в цьому питанні дотримується лише 9% респондентів.

"Підтримка дострокових виборів, віра в ефективність майбутнього парламенту та теза про намагання народних депутатів продовжити свої повноваження через оскарження рішення про розпуск Верховної Ради мають абсолютну підтримку в усіх вікових, регіональних та електоральних групах, за винятком прибічників партії "Європейська солідарність", які у своїй більшості проти дострокових виборів та вважають, що майбутній парламент буде менш ефективним, а оскарження депутатами рішення президента Зеленського про розпуск Верховної Ради в Конституційному Суді є захистом законності", - йдеться в релізі "Рейтингу".

58% опитаних вважають, що указ глави держави про розпуск парламенту відповідає і Конституції, і настроям громадян. 20% - вважають, що він не відповідає Основному закону, але відповідає настроям громадськості, лише 6% вважають його незаконним і таким, що не відповідає громадським очікуванням.

"Найбільше тих, хто вважає указ про розпуск парламенту відповідним Конституції та настроям громадян, - на півдні (67%), відносно менше на заході (50%). В електоральному розрізі найбільше у відповідності закону і суспільним очікуванням переконані прибічники партії "Слуга народу" (72%), найменше - прибічники партії "Європейська солідарність" (7%). При цьому майже половина останніх вважають, що хоча указ про дострокові вибори не відповідає законності, він відповідає очікуванням громадян", - йдеться в релізі.

63% опитаних вважають, що якщо Конституційний Суд визнає указ Зеленського про розпуск парламенту неконституційним, то вибори до Верховної Ради все одно мають відбутися 21 липня, як зазначено в рішенні глави держави. 20% стверджують, що в такому разі вони мають відбутися в плановому порядку в жовтні цього року. Ще 7% за те, щоб перевибори відбулися у вересні.

"У регіональному розподілі прихильників проведення виборів саме 21 липня найбільше на півдні (71%), відносно менше - у центрі (57%). Серед прихильників найбільш рейтингових партій у своїй більшості респонденти виступають за проведення дострокових виборів у липні. Як і в попередніх випадках проти цього лише симпатики партії "Європейська солідарність" (70% із них за проведення виборів у плановому порядку - в жовтні 2019 р.)", - йдеться в повідомленні.

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження: не більше ніж 2,0%. Терміни проведення дослідження: 8-12 червня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА