19:17 17.06.2019

Зеленський: Усіх ув'язнених та полонених українців має бути звільнено, РФ також має виконати рішення міжнародного суду стосовно 24 моряків

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що всі ув'язнені та полонені громадяни України мають бути звільнені, Російська Федерація має також виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення 24 українських моряків.

"Я дуже вдячний президентові Макрону за увагу до долі ув’язнених та полонених українських громадян. Усі вони мають бути якнайшвидше звільнені. Росія також має виконати рішення Міжнародного трибуналу і повернути 24 українських моряків, і я в це дуже вірю", - сказав він на спільному брифінгу з президентом Франції Еммануелем Макроном після зустрічі з ним у Парижі.

Зеленський подякував Франції за засудження дій РФ в Азовському морі та Керченській протоці. "Ми і далі співпрацюватимемо з Францією та іншими партнерами-членами НАТО, щоб гарантувати безпеку мореплавства в Чорному та Азовському морях і безперешкодне проходження суден у Керченській протоці", - зазначив глава Української держави.

Як повідомлялося, російські силовики 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя. Судна конвоювали до Керчі.

Наразі 24 українцям, що перебували на суднах, серед яких двоє - співробітники СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Покарання за цією статтею передбачає до шести років ув’язнення. Наприкінці листопада українців перевезли в Москву.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українські кораблі та 24 українських моряків, які були захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА