12:32 18.06.2019

На початку липня має розпочатися розгляд в арбітражі справи про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ

3 хв читати
На початку липня має розпочатися розгляд в арбітражі справи про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що на початку липня в арбітражному порядку має розпочатися розгляд по суті справи про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ у листопаді 2018 року, для України бажаний розгляд без поділу справи на дві частини.

"З початку липня (продовження процесу - ІФ). Він розпочнеться стосовно моряків: має бути сформована панель арбітрів (...) Розглядатиметься безпосередньо порушення принципу державного імунітету над військовими кораблями", - сказала Зеркаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, Росія зазначила, що їхнім арбітром буде Володимир Голіцин - російський суддя, який був головою ITLOS (Міжнародний трибунал з морського права), розглядав справу України щодо юрисдикції з Морської конвенції. "Вони пропонують залишити його арбітром і в наступній справі. А ми вже запропонували суддю Грінвуда (Sir Christopher John, Велика Британія). Загалом панель складатиметься з п'яти суддів, і це буде трибунал у справі, яку ми подали проти РФ на підставі порушення основоположного принципу - порушення імунітету військових кораблів", - пояснила заступник міністра.

Вона зазначила, що передбачено тривалу процедуру розгляду. Так, після формування арбітраж повинен буде вирішити процедурно, як він розглядатиме справу, "чи буде поділ на дві фази - на поділ розгляду юрисдикції справи й на розгляд її по суті, або ж справа розглядатиметься як ціла".

При цьому Зеркаль наголосила, що для України кращим є розгляд справи повністю, без поділу на дві частини, оскільки поділ завжди означає більш тривалий розгляд питання.

Говорячи про часові рамки процесу, заступник міністра закордонних справ припустила, що в липні, найімовірніше, буде сформовано панель, після чого арбітраж збереться, щоб "виробити проект своїх правил, процедур, які буде розіслано сторонам для коментарів".

"Сторони мають час, щоб висловити своє невдоволення призначеними суддями, розповісти про конфлікт інтересів, зробити відвід або запропонувати щось інше - всі процедури виписані так, щоб потім, після ухвалення рішення, не було ні в кого ні найменшої можливості сказати, що суддя був упередженим або були якісь заперечення стосовно когось із суддів. Це загальні правила формування арбітражної панелі", - пояснила Зеркаль.

Крім того, за її словами, в планах - наміри заслухати в Раді безпеки ООН питання про виконання Росією наказу про звільнення моряків і кораблів, якщо цього не буде зроблено до кінця червня. "25 червня вони мають відзвітувати про те, як вони виконали наказ суду (Міжнародний трибунал ООН з морського права - ІФ). Якщо вони нічого не зроблять, то я планую на початку липня активізувати Раду безпеки та розглядати питання імплементації рішення", - поділилася планами Зеркаль.

Як повідомлялося, російські силовики 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя. Судна конвоювали до Керчі.

Наразі 24 українцям, що перебували на суднах, серед яких двоє - співробітники СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Покарання за цією статтею передбачає до шести років ув’язнення. Наприкінці листопада українців перевезли в Москву.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українські кораблі та 24 українських моряків, які були захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну.

Зеркаль того самого дня повідомила, що справу про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ, по суті розглядатиме окремий арбітраж, який створять на основі додатку 7 до Конвенції ООН з морського права.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА