12:52 18.06.2019

Арбітраж ООН протягом 3-6 місяців ухвалить рішення щодо юрисдикції у справі про порушення Конвенції ООН з морського права

3 хв читати
Арбітраж ООН протягом 3-6 місяців ухвалить рішення щодо юрисдикції у справі про порушення Конвенції ООН з морського права

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль розраховує, що Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН з морського права протягом 3-6 місяців ухвалить рішення щодо юрисдикції у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці, питання суми збитку визначатиметься на останньому етапі.

"Для нас є неприйнятним, найболючішим варіант, коли арбітраж може сказати, що вони не знайшли юрисдикції. Але ми вважаємо, що цього не повинно бути, тому що інакше вони порушать основоположний принцип ООН невизнання. Тобто невизнання захоплення території шляхом застосування військової сили. І порушать резолюцію Генеральної асамблеї. (...) Тепер ми очікуємо рішення юрисдикції, після цього суд визначиться, скільки в Росії є часу на подання свого контр-меморандуму", - сказала заступник глави МЗС в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На запитання про те, чи буде ухвалено рішення щодо юрисдикції протягом півроку, Зеркаль зазначила: "Насправді рішення ухвалюється в проміжку від 3 до 6 місяців".

За її оцінкою, суд поставлений у дуже складне становище, тому що "питання, які поставили росіяни як свої заперечення, стосуються того, і це їхнє перше заперечення, що трибунал не може розглядати цю справу, оскільки йдеться про морські права України навколо російського Криму", і юрисдикції трибуналу тут бути не може.

"Ми питання щодо Криму не ставимо перед трибуналом узагалі ніяк. Ми просто говоримо про те, що Крим - це суверенна територія України, і це не є предметом цього спору. Предметом цього спору є порушення наших прав у Чорному, Азовському морях та в Керченській протоці, й вони стосуються незаконного видобутку наших природних ресурсів, незаконного вилову риби, незаконного будівництва Керченського мосту, перешкоджання свободі навігації тощо", - пояснила заступник міністра.

Відповідаючи на запитання про те, скільки варіантів рішень трибуналу може бути, Зеркаль сказала: "Насправді їх не два, а три, бо є ще один сценарій, за яким суд може сказати, що неможливо розглянути юрисдикцію на цьому етапі, і її потрібно розглядати разом із питанням по суті, розглядаючи факти".

Стосовно конкретних сум збитків, яких зазнає Україна, вона зазначила, що це все визначатиметься на останньому етапі. "Зараз ми говоримо про те, що за цей час росіяни вже видобули понад 9 млрд кубометрів газу, і що цей газ належить Україні, отже, вони крадуть в України природні ресурси, які належать народу України", - повідомила заступник глави МЗС. Те саме стосується й риболовлі - калькуляція відбувається на останньому етапі".

Говорячи про справу в Міжнародному суді ООН щодо порушення Росією Конвенції про фінансування тероризму та Конвенції про расову дискримінацію, Зеркаль наголосила, що ухвалення рішення щодо юрисдикції потребує більше часу, тим паче, питання щодо двох конвенцій. "Ми сподіваємося, що суд до кінця року ухвалить рішення щодо юрисдикції. І тут суд теж може сказати, що неможливо вирішити, є юрисдикція чи ні, не розглядаючи всі факти", - зазначила вона.

За її словами, суд може сказати - "ні, ми не можемо зараз прийняти рішення щодо юрисдикції, є вона чи її немає, тому що ви поставили питання так, що нам потрібно вивчити факти", тобто це означає, що "ми переходимо до наступної стадії".


Повний текст інтерв'ю буде розміщено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА