13:38 18.06.2019

Подання президента про відставку Луценка безпідставне, констатують у комітеті ВР із правоохоронної діяльності

3 хв читати
Подання президента про відставку Луценка безпідставне, констатують у комітеті ВР із правоохоронної діяльності

У поданні про надання згоди Верховної Ради на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка не відображено жодної з підстав, яка дозволяє відправити його у відставку, констатують у комітеті парламенту з питань правоохоронної діяльності.

"У підкомітеті, який розглядає (подання щодо генпрокурора - ІФ), багато дискусій. Він категорично проти того, щоб розглядати це подання на засіданні комітету. Він посилається на дві норми, котрі є в статті 42 закону про Генеральну прокуратуру, який ми приймали разом з нашими партнерами", - сказав голова комітету Андрій Кожем'якін на засіданні погоджувальної ради у вівторок у Києві.

Він пояснив, що закон дозволяє звільнити генпрокурора з адміністративної посади указом президента за згодою парламенту на підставі однієї з трьох обставин: якщо він особисто подав заяву, якщо було подання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) або Вищої ради прокурорів, а також у разі заборгованості за аліментами.

"Немає висновків КДКП. Ні президент не зробив запиту, ні Ви, як голова Верховної Ради, не запросили. Сьогодні 90% членів комітету не голосуватимуть за цей документ. Якщо завтра його поставлять (до порядку денного комітету - ІФ), вони не прийдуть, і кворуму не буде. У нас патова ситуація", - сказав Кожем'якін.

Він запропонував, щоб парламент розглянув подання про згоду на звільнення Луценка без розгляду цього питання в комітеті.

У свою чергу голова парламенту Андрій Парубій зазначив, що в питанні відставки генпрокурора політична доцільність превалює над юридичним обґрунтуванням.

"Закон визначає виключний перелік обставин (для відставки генпрокурора - ІФ). Жодної з цих обставин у поданні не наведено... Я розумію професійних людей у комітеті. Вони справді в патовій ситуації, тому що жодної з цих норм не названо", - сказав спікер.

Він висловив думку, що комітет має повернути подання про згоду ВР на звільнення генпрокурора суб'єкту внесення і рекомендувати привести у відповідність до закону.

Як повідомлялося, подання президента України Володимира Зеленського про надання згоди Верховної Ради на звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора України надійшло до парламенту 11 червня.

"Луценко Юрій Віталійович не відповідає встановленим законом України "Про прокуратуру" вимогам до генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та закону України "Про прокуратуру", - йдеться в тексті подання.

Згідно з обґрунтуванням з посиланням на законодавство, генпрокурор є прокурором органу прокуратури, і перебування на адміністративній посаді не звільняє його від здійснення повноважень прокурора.

Крім того, згідно із законом "Про прокуратуру", претендент на адміністративну посаду в прокуратурі має відповідати загальним вимогам до прокурора - наявність вищої юридичної освіти, стаж роботи в галузі права, володіння державною мовою.

"Отже, генеральним прокурором може бути особа, яка відповідає вимогам, встановленим статтями 27 та 40 закону України "Про прокуратуру", зокрема в частині дотримання вимог щодо наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи у галузі права", - йдеться в представленні глави держави.

12 травня 2016 року перед голосуванням за призначення Луценка генеральним прокурором Верховна Рада внесла зміни до законодавства, що вилучають вимогу до генпрокурора про необхідніст

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА