10:23 21.06.2019

Лідери ЄС закликали Росію звільнити українських моряків, засудили російську паспортизацію українців і висловилися за якнайшвидше відновлення переговорів для виконання Мінських угод

2 хв читати
Лідери ЄС закликали Росію звільнити українських моряків, засудили російську паспортизацію українців і висловилися за якнайшвидше відновлення переговорів для виконання Мінських угод

Лідери Європейського Союзу закликали Росію беззастережно звільнити українських моряків і судна, незаконно захоплені в Керченській протоці в листопаді минулого року.

Про це йдеться у висновках саміту ЄС, які були схвалені главами держав і урядів країн - членів ЄС у четвер у Брюсселі.

"Європейська рада знову звертається із закликом до Росії беззастережно звільнити захоплених українських моряків, повернути захоплені судна і забезпечити вільний прохід усіх суден через Керченську протоку відповідно до міжнародного права", - заявили лідери ЄС.

Вони також висловили "крайню стурбованість у зв'язку з указом президента Росії від 24 квітня, який дозволяє спростити видачу паспортів у деяких районах Донецької та Луганської областей України, що суперечить духу і цілям Мінських угод".

"Європейська рада продовжуватиме стежити за ситуацією на сході України і готова розглянути подальші варіанти, зокрема невизнання російських паспортів, виданих на порушення Мінських угод, в тісній координації зі своїми міжнародними партнерами", - зазначається у висновках.

Крім того, Європейська рада закликав до "термінового відновлення переговорів з метою виконання Мінських угод і заходів, спрямованих на відновлення довіри між сторонами".

Лідери ЄС також нагадали, що 17 липня виповниться п'ять років з моменту трагедії рейсу MH 17, який забрав 298 життів.

"Європейська рада знову заявляє про свою повну підтримку всіх зусиль, спрямованих на встановлення істини, справедливості та відповідальності за жертв і їхніх найближчих родичів відповідно до резолюції 2166 РБ ООН", - йдеться у висновках.

У цьому контексті лідери ЄС привітали оголошення 19 червня Об'єднаної слідчої групи про те, що в Нідерландах буде пред'явлено кримінальні звинувачення чотирьом особам, і закликали Росію "повною мірою співпрацювати з розслідуванням, що проводиться". Лідери ЄС також висловили "повну впевненість у незалежності та професійності майбутніх судових процедур".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА