16:30 21.06.2019

Голова ради суддів України заявив про тиск із боку Адміністрації президента

2 хв читати
Голова ради суддів України заявив про тиск із боку Адміністрації президента

В Адміністрації президента України (АП) намагалися зірвати засідання призначеної на 21 червня ради суддів України (РСУ), на якому планувалося скликати позачерговий з'їзд суддів для обрання суддів Конституційного Суду і членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, йдеться в заяві голови РСУ, судді Верховного Суду Олега Ткачука.

"Напередодні, сьогодні вночі і вранці до мене почала надходити інформація від суддів із різних регіонів України, членів ради суддів України про те, що з Адміністрації президента України головам судів надходять телефонні дзвінки з вимогою дати розпорядження делегованим від цих судів до ради суддів України членам зірвати проведення засідання", - стверджує Ткачук.

На його думку, спроби підірвати довіру "до здатності судової влади самостійно вирішувати внутрішні проблеми і завдання..." було продемонстровано 19 червня під час зустрічі заступника глави АП Руслана Рябошапки і заступника голови РСУ Вадима Бутенка.

У заяві Ткачук звернувся до президента України, генпрокурора та директора Держбюро розслідувань із вимогою відреагувати, а до ЗМІ і громадян України - "стати на захист демократії та судової влади".

Згідно з інформацією на сайті прес-служби РСУ, засідання ради в п'ятницю відбулося, в ньому беруть участь 25 членів, які вирішили скликати позачерговий з'їзд суддів на 24-25 жовтня цього року.

РСУ в період між з'їздами суддів є вищим органом суддівського самоврядування та організовує виконання рішень з'їзду та контроль за їх виконанням, а також вирішує питання про скликання нового з'їзду.

Рада суддів України обирає з'їзд суддів України. Відповідно до закону про судоустрій і статус суддів до його складу входять: 11 суддів від місцевих загальних судів, по чотири - від місцевих адмінсудів; від господарських судів; від апеляційних судів із розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення; від Верховного Суду. У ньому також по два судді від апеляційних судів і апеляційних адмінсудів, а також по одному - від вищих спеціалізованих судів.

Засідання РСУ є повноважним, якщо в ньому беруть участь щонайменше дві третини членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА