18:32 21.06.2019

Новинський упевнений у скасуванні закону про функціонування української мови в КС

2 хв читати
Новинський упевнений у скасуванні закону про функціонування української мови в КС

Голова парламентської фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський впевнений, що закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде скасовано.

Як повідомляється на офіційному сайті партії у п'ятницю, Новинський і народний депутат України Олександр Долженков передали до Конституційного суду України від імені 51 народного депутата подання про визнання таким, що суперечить Конституції, "мовного закону".

На думку авторів подання, закон порушує гарантоване Конституцією право громадян розмовляти й навчатися рідною мовою і дискримінує громадян за мовною ознакою, фактично впроваджуючи заборону на використання російської мови та мов інших національних меншин.

За словами Долженкова, Конституція України та міжнародні договори гарантують вільний розвиток, використання і захист мов усіх націй, які проживають на території України. "Закон дискримінує за мовною ознакою 40% усього населення країни - російськомовних українців, називаючи їх національною меншиною. Поряд з українською мовою закон передбачає функціонування лише кримськотатарської мови, англійської мови та інших офіційних мов ЄС, які не поширені в Україні. Ми захищатимемо ці порушені права наших виборців", - заявив він.

Новинський, коментуючи конституційне подання, заявив, що Україна є багатонаціональною двомовною країною, а політсила стоїть "на позиції дотримання конституційних прав".

"Ми за українську мову як державну, за розвиток російської мови, за доступ до освіти рідною мовою національних меншин. Але ми проти розпалювання в Україні ще й мовної війни. Мовний законопроект було прийнято з грубими порушеннями, винесено на голосування, порушивши чітко описану регламентом процедуру. Також зафіксовано численні факти "кнопкодавства", через що, нагадаю, рік тому Конституційний суд скасував попередній мовний закон", - додав політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА