17:21 25.06.2019

Україна відкликає постпреда України при РЄ для консультацій у зв'язку з рішенням ПАРЄ щодо російської делегації - Клімкін

2 хв читати
Україна відкликає постпреда України при РЄ для консультацій у зв'язку з рішенням ПАРЄ щодо російської делегації - Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що відкликає постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій у зв'язку з рішенням Парламентської асамблеї Ради Європи про повернення російської делегації до ПАРЄ.

"У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, й відновити її буде надзвичайно складно. Із лідера зусиль для захисту прав людини організація перетворилася на простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій", - написав Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

За словами глави МЗС України, проблема полягає зовсім не в самому факті повернення російської делегації до ПАРЄ (на його думку, це скоріше символіка) - а в тому, що це "поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ".

"За цю нормальність виступає добра половина, а то й більше європейських країн та політиків. Маємо говорити з ними прямо і відверто – частка відповідальності за занепад Ради Європи лягає на них. Про наслідки для "нормандського формату" та Мінського майданчика я вже неодноразово згадував", - пояснив міністр.

Він наголосив, що реальні виклики з'являться тоді, коли країни та політики, які підтримали повернення Росії до ПАРЄ, "намагатимуться вирішувати питання Донбасу й енергетичної незалежності, наприклад газового транзиту", за рахунок України. "І це ризикуємо відчути відразу після парламентських виборів", - сказав Клімкін.

Водночас глава МЗС України зазначив, що рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було прийнято до президентських виборів в Україні - воно назрівало й було б ухвалене за будь-якого розвитку політичної ситуації в Україні.

"А ще особливо прикро, що все це сталося за французького головування в РЄ. Бути країною-засновником "нормандського формату" й розгортати червону доріжку перед російськими депутатами без виконання РФ жодних із висунутих умов – це, вибачте за мою французьку, повний mauvais ton (фр. поганий тон, невихованість - ІФ). Просто тотальний когнітивний дисонанс, який іще відгукнеться всій Європі", - додав Клімкін.

Він також висловив удячність українській делегації в ПАРЄ за те, що вони "виклалися по повній".

"Я не збираюся підштовхувати наших парламентарів до прийняття рішень щодо формату їх участі у ПАРЄ. І політично, і емоційно в цій ситуації нам нема чого шукати. Тому призупинення участі в ПАРЄ – цілком логічний крок. Але не назавжди, аби не віддавати РЄ на поталу Росії та її друзям. Куди складніше, власне, з Радою Європи – це наш юридичний і людський обов’язок брати участь у її механізмах захисту прав людини. Хоч арсенал цих механізмів далеко не ідеальний, але важливий", - пояснив Клімкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА