16:55 27.06.2019

Зеленський: Про ноту з РФ щодо повернення українських моряків і про відповідь на неї МЗС України я дізнався тільки з інтернету

3 хв читати
Зеленський: Про ноту з РФ щодо повернення українських моряків і про відповідь на неї МЗС України я дізнався тільки з інтернету

Президент України Володимир Зеленський обурений тим, що через небажання Верховної Ради голосувати за відставку міністра закордонних справ Павла Клімкіна та призначення за внесену ним кандидатуру на цю посаду Вадима Пристайка він дізнається інформацію про важливі кроки України на міжнародній арені з інтернету.

"Це (відсутність рішення щодо зміни глави МЗС - ІФ) призводить до того, що я як президент України дізнаюся інформацію про наші міжнародні кроки з інтернету... Я зараз говорю про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації щодо повернення наших моряків і про ноту-відповідь, яку відправило МЗС (України - ІФ)", - сказав Зеленський на брифінгу в Адміністрації президента в четвер.

Глава держави зазначив, що "в очі не бачив нашої відповіді на ноту РФ, тому що пан Клімкін не вважає за потрібне обговорювати такі питання з президентом України". "А це питання безпеки країни, життя наших громадян. Це все є пріоритетом будь-якого президента, подобається він комусь чи ні", - заявив Зеленський.

Президент наголосив, що такі дії нинішнього глави МЗС Клімкіна "можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

"Мені незрозуміло, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від імені держави Україна, коли це є компетенцією президента. І хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України відповідно до Конституції України", - заявив він.

Зеленський також зазначив, що хотів би почути від Міністерства закордонних справ публічне пояснення своїх дій.

Як повідомлялося, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі та 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, й дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкін (РФ) - проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну та РФ утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

25 червня МЗС України отримало ноту від МЗС РФ. У ноті пропонується українській стороні надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування моряків відповідно до російського законодавства. "Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною і такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права", - прокоментували в українському зовнішньополітичному відомстві.

Українська сторона вимагає від Росії без будь-яких подальших умов виконати наказ Міжнародного трибуналу й невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків. МЗС України звертає увагу Москви на те, що для припинення незаконного переслідування українських моряків і виконання наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також чинних багатосторонніх міжнародних договорів, учасниками яких є Україна та Росія.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА