14:40 01.07.2019

Зеленський надіслав Гройсману листа про притягнення до дисциплінарної відповідальності Клімкіна - Богдан

3 хв читати
Зеленський надіслав Гройсману листа про притягнення до дисциплінарної відповідальності Клімкіна - Богдан

Президент України Володимир Зеленський надіслав прем'єр-міністру Володимиру Гройсману листа про розгляд питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ Павла Клімкіна, повідомив керівник Офісу президента Андрій Богдан.

Як повідомив Богдан, таке рішення Зеленський прийняв у зв'язку з тим, що МЗС не поінформувало главу держави про ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації від 25 червня, що стосується звільнення полонених українських моряків, і ноту-відповідь з українського боку.

"Ураховуючи, що міністр закордонних справ України особисто несе відповідальність за стан справ у дорученій йому сфері, вважаю за необхідне поставити питання про здійснення дисциплінарного провадження стосовно міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, про результати якого поінформувати", - йдеться в листі глави держави.

Богдан нагадав, що згідно зі 102-ю та 106-ю статтями Конституції України президент відповідає за міжнародний напрям та визначає зовнішню політику України, а згідно з положенням про МЗС міністр закордонних справ зобов'язаний доповідати главі держави про події на зразок ноти Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо 24 моряків.

Він також повідомив, що, зважаючи на ситуацію, що склалася, президент повторно направив до парламенту подання про звільнення міністра закордонних справ та інші кадрові питання.

"Наразі деякі міністри, Верховна Рада ведуть політичну діяльність, а не захищають інтереси України й наших громадян. Тому ми сьогодні звертатимемося до парламенту щодо зміни кадрів та призначення тих, яким довіряє президент, а також щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ за ті дії, які прямо суперечать чинному законодавству", - підсумував Богдан.

Як повідомлялося, Клімкін 17 травня заявив, що написав заяву про свою відставку з з посади глави МЗС. Дипломат повідомив, що заздалегідь поінформував Зеленського про свій намір.

30 травня президент України вніс до Верховної Ради проекти подань про звільнення міністра закордонних справ Клімкіна, міністра оборони Степана Полторака і глави СБУ Василя Грицака. 31 травня Клімкін звернувся до депутатів Верховної Ради з проханням підтримати його заяву про відставку з посади міністра закордонних справ.

Проте 6 червня Верховна Рада відмовила президенту Зеленському у звільненні Клімкіна, Полторака і Грицака. Увечері того самого дня представник президента України в парламенті Руслан Стефанчук висловив переконання, що Зеленський наступного тижня знову внесе подання на звільнення Клімкіна, Полторака і Грицака, а також генерального прокурора України Юрія Луценка.

11 червня у ВР було зареєстровано проект постанови (№10382) про призначення Вадима Пристайка міністром закордонних справ України. Крім того, до Верховної Ради надійшов повторно ініційований Зеленським проект постанови про звільнення Клімкіна з посади глави МЗС України.

Зеленський своїм указом №317/2019 від 22 травня 2019 року призначив українського дипломата, постійного представника України в НАТО Пристайка заступником глави АП.

12 червня Клімкін знову звернувся до народних депутатів із проханням проголосувати за його відставку з посади. "Дубль №2. Щиро прошу депутатів підтримати моє прохання про відставку. Як то кажуть, дуже дякую. Заздалегідь", - написав він в акаунті у Twitter.

Комітет із закордонних справ Верховної Ради розгляне подання на звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ України 9 липня.

"Ми ухвалили зараз рішення - у вівторок о 12:00 зібрати комітет, щоб схвалити (проект постанови про звільнення Клімкіна - ІФ)", - сказала голова комітету Ганна Гопко журналістам у понеділок у Києві.

Вона також повідомила, що на засідання комітету буде запрошено Вадима Пристайка, кандидатуру якого на посаду глави МЗС пропонує парламенту президент України Володимир Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА