18:56 01.07.2019

Стефанчук виступає за механізм відкликання нардепів, відповідальність за прогули через громадські роботи та перехід від імунітету до індемнітету

2 хв читати
Стефанчук виступає за механізм відкликання нардепів, відповідальність за прогули через громадські роботи та перехід від імунітету до індемнітету

Представник президента України у Верховній Раді, другий номер виборчого списку "Слуги народу" Руслан Стефанчук виступає за запровадження в Україні чіткого механізму відкликання народного депутата, відповідальності за прогули і звуження депутатської недоторканності шляхом переходу від депутатського імунітету до функціонального індемнітету.

"Це була принципова позиція і Володимира Олександровича Зеленського, і це позиція нашої партії "Слуга народу", - ми запропонуємо чіткий механізм відкликання народного депутата. Ця система має працювати в Україні. Ви знаєте, що вже було внесено перший законопроект про кнопкодавство. Наразі ми завершуємо інший законопроект про депутатські прогули, про голосування за законопроекти, в яких у депутата є конфлікт інтересів", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Стефанчук зазначив, що виступає за кримінальну відповідальність за прогули, яка має полягати не в штрафах, не в "посадках", а в громадських роботах.

"Якщо ти не хочеш працювати і 25% свого часу представляти людей, будь ласка, йди на іншу роботу, помити вулиці, подбати про хворих тощо. Є інша ідея, що все-таки це не може бути кримінальна відповідальність, оскільки високий рівень криміналізації суспільства теж не є хорошим. Ми наразі в дискусії. Але те, що відповідальність за прогули буде, - це однозначно", - зазначив він.

Стефанчук пояснив, що оскільки підставою для позбавлення мандата депутата є наявність рішення суду, яке набуло законної сили, то він наполягає, що має бути кримінальна відповідальність, щоб разом із нею депутат автоматично втрачав і мандат.

"Але я думаю, що в новій ВР ми це питання взагалі знімемо, бо ми від імунітету перейдемо до функціонального індемнітету. Тобто це буде зняття депутатської недоторканності, крім тих питань, які є в інших країнах. Що, звісно, депутата не можуть посадити за його висловлювання. За все інше - будь ласка. Якщо тебе зловили на місці злочину - питань немає", - наголосив він, зазначивши, що для цього необхідні зміни до Конституції.

Стефанчук також зазначив, що негативно ставиться до імперативного мандата, оскільки він "перетворює парламент в акціонерне товариство", і тоді взагалі втрачається сенс наявності 450 народних депутатів.

При цьому він згоден, що за пропорційної системи виборці голосують саме за партії, але в Україні виборча система зараз змішана.

"І я вважаю, що це велика неприємність. Мене ось дорікають за ідеї про двопалатний парламент, але це міг би бути один із варіантів. Я не кажу, що остаточним, але одним із варіантів. Але поки що ми його не продукуємо", - додав він.

Повний текст інтерв'ю (ч.2) буде розміщено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА