19:08 01.07.2019

Екс-співробітники ZIK закликають Зеленського визначитися з позицією через "інформаційну інтервенцію" Росії в український медіапростір

3 хв читати
Екс-співробітники ZIK закликають Зеленського визначитися з позицією через "інформаційну інтервенцію" Росії в український медіапростір

Колишні співробітники телеканалу ZIK, медіарух "Медіа за усвідомлений вибір", українські громадські організації та медіа-експерти закликали керівництво держави і Службу безпеки України запобігти використанню українських телеканалів для просування прокремлівської пропаганди в українському медіа-просторі.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ресурсу "Детектор медіа" в понеділок.

У заяві наголошується, що телеканал ZIK офіційно перейшов у власність близького соратника і бізнес-партнера одного з лідерів "Опозиційної платформи - За життя" (ОПЗЖ) Віктора Медведчука Тараса Козака. Це вже третій телеканал, придбаний Козаком протягом року: раніше він став офіційним власником телеканалів "112.Україна" і NewsOne.

"Медведчук, як відомо, послідовно просуває в Україні інтереси країни-агресора, зокрема через маніпуляції та цензуру, до яких вдаються ЗМІ, які переходять під його фактичний контроль, про що свідчать численні моніторинги медійних громадських організацій. Віктор Медведчук і його політична сила не приховують наміру повернути Україну в зону політичного і економічного впливу Росії. Медіаресурс при цьому використовується як знаряддя тиску на владу і формування громадської думки", - йдеться в заяві.

У заяві наголошується, вже в перші дні після зміни власника його вплив на ZIK став очевидним.

"З ефіру каналу зник повтор авторської програми Тетяни Даниленко з критикою на адресу Віктора Медведчука, а її запис було видалено з офіційного YouTube телеканалу. Журналісти заявили про появу на каналі так званих стоп-листів" - списку заборонених до запрошення в ефір публічних осіб. Ключовими коментаторами всіх подій стали представники партії ОПЗЖ", -йдеться в заяві.

Крім того, журналісти зазначають, що на каналі транслюються "фальшиві соціологічні опитування неіснуючих дослідних центрів, а в сітці мовлення з'явилися програми, що ведуть та одночасно головними героями яких є кандидати від ОТЗЖ, що є порушенням обов'язку телеканалів подавати об'єктивну інформацію". Також наголошується, що новий менеджмент телеканалу тисне на журналістів, "вимагаючи заміни формулювань на співзвучні російській пропаганді".

"Саме тому ведучі та журналісти телеканалу ZIK після оголошення про зміну власника почали масово звільнятися за власним бажанням. Це наймасовіше добровільне звільнення з медіа в історії України. Ми, журналісти, які добровільно пішли з медіагрупи Медведчука, а також учасники медіаруху, громадські організації, які приєднуються до цієї заяви, висловлюємо протест проти повзучої російської окупації українського медіапростору", - зазначено в заяві.

Журналісти та учасники медіа-спільноти закликають президента України Володимира Зеленського "визначитися з позицією щодо інформаційної інтервенції Росії в український медіапростір і введення цензури на телеканалах, контрольованих проросійськими політиками".

"Ми закликаємо президента і його команду, зокрема і майбутніх народних депутатів нового скликання, докласти всіх зусиль для впровадження дієвих механізмів, які б дозволили демонополізувати телебачення, гарантували редакційну незалежність, захист від диктату власників, прозорість джерел фінансування медіа, а також підтримати розвиток незалежного суспільного мовлення", - зазначено в заяві.

Також медіаспільнота закликає Національну раду з питань телебачення і радіомовлення ретельно контролювати відповідність ефірного наповнення телеканалів NewsOne, "112.Україна" і ZIK українському законодавству та умовам їхніх ліцензій.

"Вимагаємо від Служби безпеки України дати відповідь, чи використовувались кошти країни-агресора для скуповування українських медіаактивів, що веде до підриву суверенітету й територіальної цілісності України. Якщо це підтвердиться, вимагаємо вжити всіх законних дій для припинення цього процесу", - також зазначено в заяві.

Цю заяву підписали понад 60 журналістів, зокрема ведучий програми "Історична правда" Вахтанг Кіпіані, ведуча Тетяна Даниленко, керівник департаменту виробництва власних телевізійних програм Ольга Мовчан та інші.

Заяву також підтримали понад 15 медіаорганізацій, зокрема коаліція РПР, "Інститут масової інформації", "Детектор медіа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА