19:17 01.07.2019

Стефанчук: За українську мову треба воювати якістю

2 хв читати
Стефанчук: За українську мову треба воювати якістю

Представник президента України у Верховній Раді, другий номер виборчого списку "Слуги народу" Руслан Стефанчук вважає, що за українську мову треба "воювати якістю, а не утисками".

"Якщо говорити про закон про мову, то є кілька позицій. Перша: державною мовою в Україні є українська мова, ст. 10 Конституції України. Від цього ми не відійдемо ні на крок. Друге: я переконаний, що ми маємо зробити українізацію досить м'якою. Я переконаний, що для українізації більше зробили не програми уряду, а серіал "Альф". Тому що тільки в цьому серіалі ми отримали вперше зрозумілу, красиву, чисту українську мову", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Стефанчук зазначив, що українське розвиватиметься в країні, коли буде український софт, на який буде пільгова система підписки, буде реальне поліпшення умов для книговидавців.

Він відзначив, що сьогодні в кінотеатрах люди із задоволенням йдуть на українські фільми і фільми з українським перекладом. "Я вже не можу дивитися російський переклад, він якийсь корявий для мене. Наприклад, моя дружина розмовляє російською та українською, тому що вона народилася в Польщі, а вчилася в російській школі. Але ми все одно дивимося українські фільми, український переклад", - розповів Стефанчук.

Представник Зеленського у ВР та ідеолог його команди переконаний, що "за мову треба воювати якістю". "Не заборонами, не утисками, а якістю. Коли український контент буде більш цікавим, більш якісним, тоді ми отримаємо зовсім інше ставлення. А держава має створити всі механізми для цього", - пояснив він.

Говорячи про те, де має проходити межа для децентралізації в Україні, Стефанчук наголосив, що виступає за Україну із сильними регіонами, які мають отримати чіткі зрозумілі прозорі механізми в економіці, й розуміти, які права їм передаються.

"Я думаю, що межа має закінчуватися там, де починаються питання про загальну втрату суверенітету, про територіальну здачу інтересів і про якісь речі, пов'язані із сепаратизмом", - зазначив він.


Повний текст інтерв'ю (ч.2) буде розміщено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА