16:39 03.07.2019

Україна зобов'язана запросити спостерігачів ПАРЄ на вибори ВР - президент асамблеї Паск’є

2 хв читати
Україна зобов'язана запросити спостерігачів ПАРЄ на вибори ВР - президент асамблеї Паск’є

Україна зобов'язана запросити спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи на позачергові парламентські вибори, які відбудуться 21 липня, заявляє президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є (Liliane Maury Pasquier).

"Я маю наголосити, що Україна як член Ради Європи перебуває під моніторинговим спостереженням асамблеї та зобов'язана щороку запрошувати асамблею для спостереження за президентськими і парламентськими виборами", - наведено на сайті ПАРЄ відповідь Паск’є на лист голови Верховної Ради Андрія Парубія в середу.

Вона нагадала, що в асамблеї довга практика (з 1994 року) роботи з Україною зі спостереження за виборами, що дало змогу "значно поліпшити" в країні правову базу і виборчі практики.

Паск’є також висловила жаль із приводу рішення українського парламенту відкликати своє запрошення ПАРЄ для спостереження за достроковими виборами Верховної Ради 21 липня.

Президент ПАРЄ заявила про готовність до дискусії для поліпшення відносин між асамблеєю та українським парламентом і його делегацією в ПАРЄ.

Напередодні, 2 липня, спікер українського парламенту Парубій повідомив, що підписав лист до президента ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є про відкликання його запрошення для міжнародних спостерігачів від асамблеї на позачергових парламентських виборах, оскільки серед них не можуть бути представники країни-агресора - Росії.

Як повідомлялося, 25 червня після рішення ПАРЄ щодо повернення російської делегації українська делегація звернулася до української влади з проханням терміново розглянути питання припинення участі України в роботі ПАРЄ, а також питання про подальшу участь України в органах Ради Європи.

У відповідь на це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що у разі підтвердження ПАРЄ повноважень російської делегації буде доцільно, щоб Верховна Рада відкликала запрошення для асамблеї бути спостерігачами на парламентських виборах в Україні, а Парубій заявив, що "ми не можемо допустити, щоб на українських парламентських виборах були представники країни-агресора, щоб вони судили і визначали демократичність українських виборів".

1 липня парламентський комітет із закордонних справ рекомендував Верховній Раді призупинити участь постійної делегації в роботі ПАРЄ до отримання висновків Венеціанської комісії. Комітет також звернувся до Парубія з проханням відкликати запрошення для спостерігачів ПАРЄ на дострокові парламентські вибори в Україні 21 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА