17:13 03.07.2019

Нардеп Богомолець пропонує ВР запровадити покарання за лайку в ЗМІ та інтернеті, а Кабміну - скласти список лайливих слів і виразів

3 хв читати
Нардеп Богомолець пропонує ВР запровадити покарання за лайку в ЗМІ та інтернеті, а Кабміну - скласти список лайливих слів і виразів

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, народний депутат Ольга Богомолець пропонує парламенту запровадити грошові штрафи та інші види покарань за вживання лайливих слів у ЗМІ та інтернеті, зокрема публічними особами.

Відповідна ініціатива міститься в законопроекті №10414 авторства Богомолець, оприлюдненому на сайті парламенту. За її словами, метою та завданням законопроекту є боротьба із вживанням нецензурної лексики під час трансляції теле- і радіопередач, публічних виступів, а також із поширенням матеріалів, що містять нецензурну лайку, засобами масової інформації та іншими способами, зокрема в інтернеті.

"Лихослів'я ґвалтує наше щоденне життя, тому я вважаю за потрібне захистити майбутнє України, культуру мислення і мови від ненормативної лексики. Принаймні спробувати. (...) Українцям історично була чужою примітивна брудна лайка. Вона прийшла у нашу сучасну мову як запозичення з російської культури. Лайку, яку впродовж століть насаджували російські колонізатори, сьогодні "насаджують" у публічному просторі та медіа", - написала Богомолець на своїй сторінці у Facebook, коментуючи внесення нею законопроекту.

При цьому вона висловила переконання, що лайка - це вияв психічної слабкості, що використовується як захист у випадках, коли бракує професійної підготовки для ведення дискусії.

Серед іншого законопроект передбачає доповнення закону "Про телебачення та радіомовлення" терміном такого змісту: "нецензурна лайка (лихослів'я) - ненормативна (неприпустима) лайка (лексика), перелік слів та виразів якої затверджує Кабінет Міністрів України".

Окрім цього, ще одну статтю цього закону пропонується доповнити приміткою: "Термін "лихослів'я (нецензурна лайка)" поширюється на випадки заміни однієї будь-якої літери в словах та виразах ненормативної лайки згідно з переліком, який затверджує Кабінет Міністрів України".

За ідеєю Богомолець, у разі ухвалення парламентом законопроекту Кабмін буде зобов'язаний у шестимісячний термін з дня його опублікування "затвердити перелік слів та виразів, що містять лихослів'я (нецензурну лайку)", і "затвердити та ввести в дію систему моніторингу використання лихослів'я (нецензурної лайки) під час телерадіотрансляцій і публічних виступів, а також поширення матеріалів, що містять лихослів'я (нецензурну лайку) в мережі інтернет".

Законопроект передбачає, що вживання нецензурної лайки із затвердженого Кабміном списку під час трансляції, засобами масової інформації або шляхом поширення аудіовізуальної інформації в інтернеті, а також під час публічних виступів має спричинити накладення штрафу від 40 до 75 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 нмдг - 17 грн) або громадські роботи терміном від 40 до 60 годин, або виправні роботи терміном від одного до двох місяців із відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт терміном до 15 діб.

При цьому ті самі дії, але вчинені публічною особою, мають спричинити штраф розміром від 75 до 100 нмдг, або громадські роботи терміном від 40 до 60 годин, або виправні роботи терміном від одного до двох місяців із відрахуванням 20% заробітку, або адмінарешт терміном до 15 діб.

Проект закону також передбачає спрямування коштів, одержаних від сплати штрафів за нецензурну лайку, на підтримку та розвиток Українського культурного фонду, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА