20:02 03.07.2019

ПАРЄ варто було б провести консультації з українською делегацією щодо рішення про відкликання запрошення на спостереження за виборами

3 хв читати
ПАРЄ варто було б провести консультації з українською делегацією щодо рішення про відкликання запрошення на спостереження за виборами

Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) слід було б провести консультації з українськими парламентаріями щодо рішення відкликати запрошення на спостереження за виборами в Україні, наголосила речник Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

"ПАРЄ варто було б замість того, щоб емоційно реагувати на рішення керівництва Верховної Ради в публічному просторі, вступити в діалог і провести консультації з делегацією України в Асамблеї", - сказала Зеленко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Вона додала, що раніше, коли між Верховною Радою і ПАРЄ існували дружні, партнерські відносини, які сьогодні навряд чи можна так охарактеризувати, керівництво Верховної Ради запрошувало ПАРЄ спостерігати за президентськими виборами в Україні.

Зеленко підкреслила, що в Раді Європи існують тільки два органи, рішення яких є обов'язковими до виконання: Комітет міністрів і Європейський суд з прав людини, а ПАРЄ є дорадчим органом.

"Асамблея в своїх правилах процедури зазначила, що спостерігати за виборами є правом Асамблеї. Але це зовсім не означає, що парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за президентськими виборами", - пояснила речник МЗС.

При цьому вона уточнила, що сьогодні в МЗС немає жодного звернення від цього дорадчого органу щодо реєстрації спостерігачів, а чи є вони у Верховній Раді або Центральній виборчій комісії - невідомо.

"Україна завжди з повагою ставилася до порад ПАРЄ і виходила з важливості імплементації таких рад. На жаль, на червневій сесії цей дорадчий орган РЄ сам проголосував за необов'язковість виконання своїх рішень, коли по суті скасував вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих 7 рішень, схвалених у відповідь на російську агресію проти України. Тому питання до пані Паск’є (президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є - ІФ), чи готова вона здійснювати кроки до повернення авторитету дорадчого органу Ради Європи і потім - його рішень", - додала Зеленко, уточнивши, що Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання.

Як повідомлялося, 25 червня після рішення ПАРЄ щодо повернення російської делегації українська делегація звернулася до української влади з проханням терміново розглянути питання припинення участі України в роботі ПАРЄ, а також питання про подальшу участь України в органах Ради Європи.

У відповідь на це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що у разі підтвердження ПАРЄ повноважень російської делегації буде доцільно, щоб Верховна Рада відкликала запрошення для асамблеї бути спостерігачами на парламентських виборах в Україні, а Парубій заявив, що "ми не можемо допустити, щоб на українських парламентських виборах були представники країни-агресора, щоб вони судили і визначали демократичність українських виборів".

1 липня парламентський комітет із закордонних справ рекомендував Верховній Раді призупинити участь постійної делегації в роботі ПАРЄ до отримання висновків Венеціанської комісії. Комітет також звернувся до Парубія з проханням відкликати запрошення для спостерігачів ПАРЄ на дострокові парламентські вибори в Україні 21 липня.

2 липня Парубій повідомив, що підписав лист до президента ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є про відкликання його запрошення для міжнародних спостерігачів від Асамблеї на позачергових парламентських виборах, так як серед міжнародних спостерігачів не можуть бути представники країни-агресора - Росії.

Згодом президент ПАРЄ Паск’є заявила, що Україна зобов'язана запросити спостерігачів Асамблеї на позачергові парламентські вибори.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА