21:00 04.07.2019

Керівник МЗС України викликав на бесіду угорського посла у зв'язку з висловлюваннями Сіярто

3 хв читати
Керівник МЗС України викликав на бесіду угорського посла у зв'язку з висловлюваннями Сіярто

В. о. міністра закордонних справ України Єгор Божок запросив на бесіду посла Угорщини Іштвана Ійдярто у зв'язку висловлюваннями міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, які не відповідають попереднім домовленостям.

"Під час бесіди в. о. міністра привернув увагу до того, що, незважаючи на всі зусилля української сторони, спрямовані на вирішення питань, які кидають тінь на дружній характер відносин між нашими державами, угорська сторона продовжує публічну риторику, яка викликає здивування", - йдеться в повідомленні МЗС України, поширеному прес-службою міністерства в четвер увечері.

Божок наголосив, що у Києва викликали здивування останні висловлювання міністра Сіярто у рамках міжнародної конференції з питань реформ в Україні в Торонто (Канада), які не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії та попереднім домовленостям.

"Українська сторона виконала рекомендації Венеціанської комісії та пішла назустріч угорській стороні щодо імплементації закону України "Про освіту". У законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", ухваленому 25 квітня ц. р., враховано прохання угорської сторони щодо продовження перехідного періоду до 2023 року", - написали в МЗС України.

В. о. глави МЗС Божок нагадав, що під час його візиту в травні 2019 року до Будапешта українська сторона ініціювала розробку алгоритму врегулювання неконструктивних питань в українсько-угорських відносинах. Відповідь на пропозиції української сторони наразі не отримано.

"Українська сторона готова до конструктивного діалогу з вирішення питань порядку денного українсько-угорських відносин", - йдеться в повідомленні МЗС.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

В ЄС закликали Україну дотримати права нацменшин та імплементувати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту", ґрунтуючись на предметному діалозі з представниками нацменшин. "Ми погодилися з необхідністю гарантувати повагу вже наявних прав представників національних меншин, як це зазначено в конвенціях ООН та Ради Європи і пов'язаних протоколах; забезпечити недискримінацію осіб, що належать до меншин, і поважати різноманітність", - йшлося в спільній заяві за підсумками саміту Україна-ЄС у Брюсселі.

Зокрема, в ЄС закликали Київ прийняти законодавство, що продовжує перехідний період до 2023 року і регламентує непоширення ст. 7 цього закону, що стосується мови освіти, на приватні школи.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про функціонування української мови як державної. Цим самим документом ВР продовжила до 2023 року можливість представникам національних меншин здобувати середню освіту мовою відповідної нацменшини з поступовим переходом на українську мову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА