17:29 05.07.2019

Саміт Україна-ЄС відбудеться в політичне міжсезоння для демонстрації продовження відносин країн, незважаючи на внутрішньополітичні моменти

2 хв читати
Саміт Україна-ЄС відбудеться в політичне міжсезоння для демонстрації продовження відносин країн, незважаючи на внутрішньополітичні моменти

Європейський Союз проводить саміт з Україною в період політичного міжсезоння з метою засвідчити, що відносини Брюсселя і Києва тривають, незважаючи на будь-які внутрішньополітичні моменти.

Про це в п'ятницю на брифінгу в Брюсселі напередодні саміту Україна-ЄС повідомив високопоставлений європейський дипломат, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про доцільність проведення саміту в період політичного міжсезоння, коли закінчується каденція президентів Європейської Ради Дональда Туска і президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера, а в Україні відбудуться дострокові парламентські вибори з подальшим формуванням нового уряду в Україні.

"Традиційно формат саміту - це формат заходу між двома нашими президентами (Туском і Юнкером) і президентом України (Володимиром Зеленським). Абсолютно очевидно, що останнє, що я сказав би про президента Зеленського, так це те, що він "кульгава качка". Все, що ми бачили, включно його візит до Брюсселя, демонструє його зобов'язання продовжувати європейський курс, обраний Україною. І це - головна причина якраз для того, щоб наголосити на тому, що наші відносини, які дуже високо розвинені, тривають, і ми намагаємося підтримувати регулярність і високого рівня контакти", - деталізував високопоставлений дипломат.

Він зазначив, що "наш президент, високий представник і комісар Ган багато інвестували в Україну останніми роками, і це також їхнє бажання провести захід під час їхнього мандата, це - причина провести саміт".

При цьому дипломат наголосив, що ЄС "не залучений у внутрішню дискусію в Україні". Крім того, серед головних політичних сил в Україні є консенсус щодо того, що країна хоче продовжувати європейський шлях.

Говорячи про можливість появи за результатами саміту заключної декларації, дипломат висловив упевненість, що цей документ, робота над яким ще триває, буде. "Шанси дуже хороші щодо того, що у нас буде хороша підсумкова заява", - наголосив він.

Дипломат також спростував інформацію про те, що підготовчий процес був погано організований з українського боку. "З механічної точки зору підготовки саміту я не відчував великої різниці порівняно з тим, що ми робимо зазвичай, готуючи такі саміти. З одного боку, ми дуже тісно працюємо з місією України в Брюсселі, яка отримує інструкції від Міністерства закордонних справ і від президентської адміністрації. Також у нас є постійний діалог з усіх питань із нашою делегацією в Києві. У мене немає відчуття безладу в підготовці цього саміту", - розповів він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА