13:24 08.07.2019

Зеленський все ще аналізує закон про ТСК із нормами про імпічмент, Парубій нагадує про швидке закінчення повноважень поточного скликання ВР

3 хв читати
Зеленський все ще аналізує закон про ТСК із нормами про імпічмент, Парубій нагадує про швидке закінчення повноважень поточного скликання ВР

Президент України Володимир Зеленський наразі ще аналізує закон про тимчасові слідчі комісії (ТСК) із нормами про процедуру імпічменту, а його представник у Верховній Раді Руслан Стефанчук дивується, чому в парламенті не протестували, коли п'ятий президент України Петро Порошенко затягував із підписанням законів.

"Стосовно самого закону (про тимчасові слідчі комісії - ІФ), безсумнівно, президент розуміє складність і важливість цього закону, ухваленого Верховною Радою, і потребує деякого часу на його вивчення, і, думаю, що рішення буде оприлюднено найближчим часом", - повідомив Стефанчук на погоджувальній раді Верховної Ради в понеділок у Києві.

"Ми детально проаналізували діяльність Петра Олексійовича Порошенка. І бачимо, що з тих питань, які були надзвичайно важливі, також брався додатковий час для їх вивчення", - зазначив він.

Представник президента України у ВР перерахував деякі закони, для розгляду яких Порошенку був потрібен додатковий час - це закони про дисциплінарний статут Національної поліції, про внесення змін до законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій, про зміни в перехідних положеннях Податкового кодексу.

"А деякі закони пролежали без підпису президента більш як два з половиною роки. І таких листів-звернень до Адміністрації президента щодо негайного підписання ми чомусь у канцелярії не знайшли", - заявив Стефанчук.

У свою чергу голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що він як спікер завжди підписував закони в установлений законодавством термін. При цьому він визнав, що були прецеденти, коли президенти подовжували термін для аналізу і підписання законів.

"Але скажу дві важливі речі. По-перше, закон про ТСК - надзвичайної ваги. По-друге, у нашої каденції є чотири дні, щоб відреагувати на будь-яке рішення... Ви позбавляєте нас права будь-яким чином відреагувати", - наголосив спікер парламенту.

При цьому Парубій додав, що вже закінчився термін, протягом якого глава держави міг накласти вето на закон про ТСК.

Як повідомлялося, законопроект про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради (№1098) було зареєстровано в парламенті у листопаді 2014 року кількома народними депутатами, зокрема і спікером ВР Андрієм Парубієм.

Депутати ухвалили документ у першому читанні 25 квітня 2019 року. Під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло понад 1600 поправок.

Законопроект покликаний законодавчо врегулювати повноваження парламенту щодо визначення статусу, порядку створення і діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій і спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури усунення президента України з поста в порядку імпічменту. Підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю нардепів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

Серед іншого, законопроект встановлює порядок створення і організацію діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

Пізніше Парубій заявив, що 27 червня минуло 15 днів, визначених Конституцією, протягом яких президент міг повернути законопроект до Верховної Ради зі своїми вмотивованими пропозиціями для повторного розг

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА