13:35 08.07.2019

Законопроект Зеленського зосередить роботу ВАКС лише на топ-корупції

2 хв читати
Законопроект Зеленського зосередить роботу ВАКС лише на топ-корупції

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який дасть можливість усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і забезпечить ефективність розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами чиновників, повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок.

Як наголошується в повідомленні, запропонованими змінами до закону про ВАКС уточнюється його підсудність; тепер він зосередиться на кримінальних процесах, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

"Варто зазначити, що після початку роботи ВАКС слідчі судді інших судів припинять приймати до розгляду клопотання і скарги, суди першої інстанції - обвинувальні акти та інші документи, апеляційні суди - апеляційні скарги. Водночас клопотання і скарги, які вже надійшли до слідчих суддів інших судів, але не були розглянуті до дня початку роботи ВАКС, передаються в згаданий суд. Якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи ВАКС, ці провадження також передають до згаданого суду в установленому порядку", - йдеться в повідомленні.

Станом на травень поточного року без запропонованих Зеленським змін до ВАКС має потрапити близько 3,6 тис кримінальних проваджень, із яких тільки 5% - відносно високопоставлених корупціонерів. Після прийняття відповідних пропозицій ВАКС суд у складі 26 суддів першої інстанції та 12 суддів Апеляційної палати уникнуть надмірного навантаження, отже, оперативно ухвалюватимуть рішення щодо корупції чиновників.

Як повідомлялося, Зеленський вніс у понеділок до ВР законопроект про зміни до закону про ВАКС стосовно початку роботи суду. Документ зареєстровано за №10426 8 липня. Його текст на сайті парламенту відсутній.

У травні збори суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 року. Збори суддів ВАКС також обрали його головою суддю першої інстанції Олену Танасевич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА