20:31 12.07.2019

Грузинська патріархія дорікає Путіну в спотворенні історії взаємин Грузії з Абхазією і Південною Осетією

3 хв читати
Грузинська патріархія дорікає Путіну в спотворенні історії взаємин Грузії з Абхазією і Південною Осетією

Патріархія Грузії вважає нещодавню заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що Абхазія і Південна Осетія не входили до складу Грузії, спотворенням історичних фактів.

"Заява президента Російської Федерації Володимира Путіна від 9 липня про не таку давню історію Абхазії і так звану Південну Осетію є інтерпретацією, що викликала вкрай негативну реакцію у нашого народу. Подібне спотворення історичних фактів сприяє розпалюванню існуючого конфлікту", - йдеться в заяві патріархії Грузії.

У ній також сказано, що позиція президента Росії щодо історії Грузії є "якимось викликом грузинській державі, грузинським ученим і кожному з нас".

9 липня після інциденту з журналістом Георгієм Габунія Путін закликав грузинських політиків, які розгойдують внутрішньополітичну ситуацію і ведуть до загострення відносин з Росією, згадати історію, і дав пораду, як налагодити відносини з Абхазією і Південною Осетією.

"Ці антиросійські настрої роздуваються в Грузії тими людьми, які або не знають нічого, або знають, але ігнорують. І в кінцевому підсумку шкодять самій Грузії і її народу", - заявив Путін журналістам в Єкатеринбурзі.

Путін нагадав, що Осетія увійшла до складу Російської імперії в другій половині 18-го століття як самостійна держава, Абхазія теж увійшла в Російську імперію як князівство.

"Пізніше почали відбуватися події в рамках єдиної держави: південна частина Осетії увійшла в Тифліську губернію, ніякої Грузії не було. Абхазія (...), коли розвалювалася Російська імперія після Першої світової війни, зазнала спробі поглинання з боку Грузії і за допомогою німецьких військ в 1918 році Грузія Абхазію окупувала", - сказав Путін, додавши, що окупанти поводилися дуже жорстко.

"Ще жорсткіше грузинські війська діяли в Осетії в 1919-1920 роках", - додав він.

Як підкреслив президент РФ, "усе це саме те, що сьогодні називається геноцидом". "Все це добре б знати сьогоднішній грузинській владі і не забувати про це, якщо сьогоднішня грузинська влада хоче налагодити відносини з народами Абхазії і Південної Осетії", - сказав Путін.

Він також нагадав, що за часів Радянського Союзу "була утворена спочатку договірна Абхазька Соціалістична республіка, до якої увійшла сьогоднішня Грузія". Він додав, що за часів Сталіна це змінилося - Абхазія увійшла до складу Грузинської Радянської Соціалістичної республіки.

"Дивно, але наші правозахисники ніколи не звертають уваги, але, за вказівкою Сталіна, НКВС з Берією вдалися до дуже жорстких заходів щодо абхазів з метою поглинання цієї території і абхазького народу", - продовжив Путін.

На його думку, "цю важку спадщину не просто не став враховувати, а проігнорував один з перших президентів сучасної Грузії, коли скасував взагалі будь-яку автономію - і Аджарії, і Абхазії". "Все це призвело до вибуху і братовбивчої війни", - констатував президент.

"Я говорив свого часу Саакашвілі - у жодному разі не допускайте військових дій щодо Абхазії або Південної Осетії, американцям те саме говорив. Ні, пішли туди з війною. Результат відомий. Росія була просто змушена визнати незалежність цих республік і захистити народ Абхазії і Південної Осетії ", - сказав Путін.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА