21:13 16.07.2019

"Євросолідарність" обурена кіберполіцією, що відкрила провадження проти їхнього активіста за СМС-розсилку, розцінює як втручання у виборчий процес

3 хв читати
"Євросолідарність" обурена кіберполіцією, що відкрила провадження проти їхнього активіста за СМС-розсилку, розцінює як втручання у виборчий процес

У партії "Європейська солідарність" обурені діями департаменту кіберполіції Нацполіції України, співробітники якої у Львівській області проводять розслідування щодо активіста політсили, депутата однієї з сільських рад, який організував масову СМС-розсилку з результатами соцопитування про рейтинг партії "Голос".

"Очевидно, це перший прецедент в історії українських виборів, коли відкривається кримінальне провадження за розсилку СМС-повідомлень, в яких містилася навіть не власна думка, а тільки посилання на соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) про те, що партія "Голос" нібито не долає прохідного бар'єру (на позачергових виборах нардепів - ІФ)", - йдеться в заяві прес-служби "Євросолідарності", оприлюдненій у вівторок.

У політсилі наголошують, що КМІС протягом останнього тижня оприлюднив два подібних опитування з одним і тим самим висновком, і якщо йти за логікою кіберполіції, до кримінальної відповідальності має бути притягнено КМІС і всі ЗМІ, які поширювали цю інформацію".

"Якщо цю прикру історію розглядати не як курйоз, а шукати в ній злочин, то саме така діяльність кіберполіції є грубим втручанням у виборчий процес і перешкодою вільному волевиявленню громадян", - заявили в партії.

Щодо дій конкретного львівського активіста, то в партії пообіцяли розібратися з цією індивідуальною ініціативою. "Але точно в чому ми переконані: розсилка СМС-повідомлень не є кримінальним злочином, більше того, повідомлення не містить елементів як агітації, так і контрагітації", - додають у "Європейській солідарності".

У партії також закликають кіберполіцію "не ганьбити своє відомство перед Україною і перед усім світом", висловивши думку, що якщо події розвиватимуться таким чином і далі, то скоро в Україні, "як в Росії, відкриватимуть кримінальні справи проти активістів за "лайки" у Facebook".

Як повідомлялося, 15 липня лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук повідомив про СМС-розсилки виборцям на Західній Україні з недостовірною інформацією про те, що очолювана ним політична сила нібито не проходить до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах 21 липня.

"Два дні тому на Західній Україні виборцям почали масово розсилати СМС-повідомлення про те, що "Голос" нібито не проходить до Верховної Ради", - заявив Вакарчук на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна". Лідер партії не уточнив, хто стоїть за такою атакою на партію. "Але, думаю, ви всі знаєте, хто любить масові розсилки", - зазначив він.

У вівторок Національна поліція України на сторінці в соцмережі Facebook повідомила, що кіберполіцейські встановили, що місцевий депутат уклав договір із мобільним оператором на щомісячну розсилку до 25 тис. СMС-повідомлень з нібито недостовірною інформацією про партію "Голос".

За словами начальника департаменту кіберполіції Нацполіції Сергія Демедюка, протягом вчорашнього дня до поліції почали надходити повідомлення від жителів Львівщини про масову розсилку СMС-повідомлень, в яких зазначалося, що партія "Голос" не проходить відсоткового бар'єру, тому не треба голосувати за цю партію.

"У рамках досудового розслідування працівники кіберполіції встановили, що фактично особа, яка використовує СMМ-розсилку з альфа-ім'ям Peremoga, є одним із депутатів сільради у Львівській області. Як фізична особа-підприємець він оформив СMС-розсилку з одним із операторів мобільного зв'язку в кількості від 5 до 25 000 протягом місяця", - повідомив Демедюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА